Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Bezpohlavní styl

Japonsko dalo světu hodně slov, jimž nikdo nerozumí, a jevů, které svět mimo Nihon Rettó (Japonské souostroví) vůbec nechápe. Nejsme výjimkou. A výjimkou není ani „genderless kei“ (bezpohlavní styl), což je nový japonský trend. Jde o chlapce s očima zvířátek a malinovými rty, mezi nimiž zpravidla spočívá lízátko. Jsou to milí školáčci, kteří by ale klidně mohli být školačkami. Víláci; něžní a bezpohlavní a nesrozumitelní.

Do té míry, že i my jsme museli otevřít Wikipedii a dohledat si pár slov: Takeshita Dori (ulice Takeshita) je pěší zóna, kde korzuje extravagantní mládež. Například „lolity“, děvčata převlečená za viktoriánské mrkací panny, které Takeshita Dori proslavily. Dnes už tam nejsou k vidění zase tak často, zato jsou tam jiné úkazy. Například „decora“, mládež ověšená plastovými ozdobami ve všech barvách duhy, která dokazuje, že na deset prstů se vejde mnohem víc než deset prstenů. Anebo „mori“, děvčata oblečená jako utonulé nymfy. A ti všichni jsou neodolatelně „kawaii“, což je slovo pro sladkost a roztomilost jinde nedosažitelnou.

Nyní se mezi ně zamíchali chlapci genderless kei. Tvrdí se, že to je reakce na „k-pop“ – korejský a v Japonsku oblíbený pop, který produkuje obrazy zářivých hvězdiček neurčitého pohlaví. Ale také, že je to odboj vůči genderovému tradicionalismu; než by pravý Japonec vzal do ruky rtěnku, raději uchopí „tanto“ (nůž vhodný pro harakiri). Dále se zdá, že by to mohlo nějak souviset i se slovy „sošoku danši“ (býložravý muž), což je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].