Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Čajový obřad

Milí přátelé. Vítáme vás lehkou úklonou a s tichou radostí očekáváme čajový obřad. Společně si vychutnáme matchu, protože jen ona dokáže zbystřit smysly, zvýšit inspiraci a každému dodat pocit, že jím prochází hřejivá vlna coolovosti a spojuje ho se všemi, kdo právě na téhle planetě popíjejí matchu. A že jich je.

Čajový obřad se neodehrává v čajovém domku mezi bělostnými oblázky, spíše v bytě na Letné (na Korunní, na Veveří, na Kingston Road). Nejprve si hosté a hostitel skládají komplimenty a projevují přátelský zájem: o své vespy, kérky, projekty či posty. Pak hostitel vyjme obřadně matchu a hosté se těší na moudrou cestu čaje. K harmonii se jsoucnem anebo aspoň k pročištění střev.

Matcha je totiž super superpotravina, která čistí, léčí a po které se shodí. Je to zelený čaj, jehož lístky jsou zbaveny žilek a řapíků a jemně namlety.  Má ovšem zvláštnost – je pěstován ve stínu, rostlina tudíž zběsile produkuje chlorofyl, její listy jsou zelenější než zelená na semaforu na křižovatce Šibuja a napěchované antioxidanty, flavonoidy, minerály a dalšími látkami, které jsou tak zdravé, že léčí, už když si je člověk přečte. A je v ní také mystický l-theanin, po němž se pozornost hluboce soustředí jen na to podstatné: na ticho v korunách stromů, strofu básně nebo tuk na břiše.

Mít matchu ovšem nestačí, je potřeba také nádobíčko. Nádobíčko zahrnuje: bambusovou lžičku na nabírání čaje z ušlechtilé dózy, ušlechtilou dózu a metličku. Metlička je bambus rozdělený na konci na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].