Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika, Společnost

Babišovy životní složky

Po případu Šincl se poslanci ptají, na koho všeho si shání informace šéf hnutí ANO

Když jde o velké peníze, dějí se velké věci a padají drsná slova. To všechno se také stalo v případě novely zákona o pojišťovacích makléřích, která se právě projednává v Poslanecké sněmovně.

Ministru financí Andreji Babišovi se totiž nelíbil pozměňovací návrh sociálního demokrata Ladislava Šincla, který má mimo jiné zastropovat odměny makléřů při uzavírání životních pojistek a který by znamenal, že makléři kvůli tomu přijdou o zhruba 4,2 miliardy korun ročně. Tyto peníze se mají vrátit klientům pojišťoven. A dál, Babišovi se už vůbec nelíbilo, že se ho Šincl na schůzi sněmovny minulý týden veřejně zeptal, jestli je něco pravdy na tom, že za odmítavým postojem ministerstva financí k jeho návrhu mohou stát některé makléřské firmy spřízněné s Babišovými firmami či jeho hnutím ANO, jež prý lobbují na jeho úřadě. O které firmy jde, sice poslanec neřekl, je však jasné, kam míří – šéfka sekce mládeže ANO Kateřina Reiblová je zároveň ve vedení pojišťovacího zprostředkovatele, firmy Respect, jenž navíc sjednává pojištění pro Babišův Agrofert. A jak napsal deník E15, do podnikání v pojišťovnictví vstoupila nedávno i rodina Babišova bratra Alexandra.

„Já jsem se na něj díval a jen jsem si říkal, že asi špatně slyším.“
Poslanec Šincl

Na následné schůzce s Babišem, kdy si měli k novele vyříkat svá stanoviska, se však Šincl nestačil divit. Ministr financí totiž hned na začátku jednání vytáhl tmavé desky se žlutým lístkem, na němž bylo napsáno tiskacími písmeny poslancovo jméno, a spustil. „Byl jsem připravený na to, že budeme diskutovat o novém pozměňovacím návrhu ministerstva financí a o mém pozměňovacím návrhu, jak regulovat provize makléřů. Místo toho ale Babiš začal z desek vytahovat papíry a říkat, že dobře ví, co jsem zač, že jsem koaliční podrazák a korupčník. Pak vytáhl papír, že jsem byl vyhozený z banky, což mimochodem není pravda, potom začal o mojí manželce a mojí matce, že má všechny ty informace. Já jsem se na něj díval a jen jsem si říkal, že asi špatně slyším. Na jednání jsem se pak už nebyl schopen soustředit a po půl hodině jsme to ukončili,“ vypráví svůj zážitek poslanec Šincl.

Klub ČSSD se rozhodl, že Babiš se jejich poslanci buď veřejně omluví, nebo na něj strana pošle stížnost k mandátovému a imunitnímu výboru. „Musím říct, že u mě tak lidsky klesl, že ani o jeho omluvu nestojím, ale dohodli jsme se tak s klubem, takže to respektuji,“ dodává Šincl. Babiš už vzkázal, že se neomluví.

Nejen Šincl, ale také další poslanci jsou znepokojeni hlavně tím, že Babiš místo argumentů své oponenty zastrašuje. Premiér Bohuslav Sobotka ve stranickém prohlášení označil jednání lídra ANO za estébácké. „Ministr musí ve své práci strpět kritiku představitelů parlamentu i občanů a nemůže na ni reagovat metodami, které připomínají nechvalnou praxi bývalé komunistické Státní bezpečnosti,“ řekl Sobotka.

Podobně to vidí třeba členka rozpočtového výboru, poslankyně za Starosty Věra Kovářová. Ta se dostala s Babišem do střetu kvůli tomu, že chce ve státním rozpočtu zvýšit příjmy obcí. „Když jsem se ptala opakovaně, řekl mi, že už ho s tím štvu. Tak bych chtěla, aby mi pan Babiš ukázal moji složku, a taky aby zveřejnil i všechny další, které ještě má,“ říká s nadsázkou Kovářová.

Babišovy složky přitom s velkou pravděpodobností nejsou nic třaskavého. Ministr si totiž od svého mediálního odboru nechává na své oponenty vytahovat články z archivu médií, a když narazí na něco negativního, použije to. Například informace o Šinclově matce a manželce pocházejí z článku Havířovského deníku z roku 2011, který se zajímal o vlastnictví domu poslance. Stejně tak i fakt, že Šincl dříve pracoval pro IPB Pojišťovnu. „I když je to z veřejných zdrojů, tak já jsem v šoku, co si mě vůbec má před jednáním o novele zákona Babiš co googlit. Je to nehoráznost,“ říká Šincl.

Babiš ale zase považuje za nehoráznost, že ho Šincl podezírá z ovlivňování novely kvůli spřízněným firmám. „Šlo to úplně mimo mě a já to zásadně odmítám,“ reagoval Babiš. Ovlivňování odmítli také úředníci ministerstva.

Šinclův pozměňovací návrh k novele zákona ministra rozzuřil prý hlavně proto, že ho vzal za svůj jeho bývalý náměstek Martin Pros z ČSSD, a to za „jeho zády“. Bez vědomí úřadu změnil stanovisko ministerstva, které přitom Šinclovu regulaci odmítalo, a do novely ho zapracoval. Babiš tak náměstka minulý měsíc z ministerstva vyhodil. „Návrh pana Šincla prostě považuji za dobrý, vychází z rakouského modelu, proto jsem dal pokyn ho zapracovat,“ vysvětlil Pros s tím, že ani u jiných pozměňovacích návrhů se předem neradil s ministrem.

Paradoxem je, že samo ministerstvo nakonec s určitou úpravou své novely, a to i na základě poslancova návrhu, nyní počítá. A právě o něm měli na schůzce minulý týden, kam Babiš přišel s deskami „kompromitujících materiálů“ na Šincla, jednat a zajistit tak průchodnost potřebné úpravy zákona sněmovnou. Oba návrhy se liší v určité formě regulace provizí. Šincl chce zavést strop na jednorázovou provizi pro makléře ve výši 150 procent ročního pojistného zaplaceného klientem, ministerstvo navrhuje postupnou výplatu provize a její omezení v případě předčasně vypovězených smluv životního pojištění.

Pro regulaci provizí makléřů jsou i samy pojišťovny. V posledních letech se totiž rozmohlo předčasné ukončování životních pojistek, které je nevýhodné pro klienty, a naopak vysoce lukrativní pro makléře. Když své klienty ke změně pojišťovny přesvědčí, dostanou od nové zase další tučnou provizi. 

Trampoty pojištěnce

Klient podepíše přes makléře smlouvu o životním pojištění na 30 let s tím, že bude platit pojišťovně 1000 Kč měsíčně, tedy 12 tisíc Kč za rok. Makléř nyní okamžitě získá od pojišťovny provizi 200 procent ročního pojistného, tedy 24 tisíc Kč. Klient za 3,5 roku zaplatí 45 tisíc a makléř mu poradí smlouvu vypovědět a podepsat ji s výhodnější pojišťovnou. Zpět ale klient dostane jen 16 tisíc, makléř naopak zkasíruje od nové pojišťovny dalších 24 tisíc. Podle novely by měl nově klient dostat zpět 28,6 tisíce a makléř 12,6 tisíce. Strop pro provizi by navíc byl 150 procent ročního pojistného.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].