Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Peklo daňových rájů

Nevládní organizace pohnula dějinami

16 kom 2 • Autor: Respekt
16 kom 2 • Autor: Respekt

Imunitní systém globálního kapitalismu se probudil z letargie. A ukazuje se, že to byla právě nevídaná ekonomická a mravní krize, která nastartovala sebezáchovný pud k činnosti. Jedním z jeho projevů je zřejmě největší společná akce médií v dějinách, kdy novináři propojení napříč planetou obnažují jeden z neuralgických bodů globálního kapitalismu: daňové ráje.

Před třemi týdny spustilo přes 30 médií včetně takových, jako jsou BBC nebo noviny The Guardian a Le Monde, lavinu, která každým dnem zrychluje a strhává jednu za druhou ochranné hráze, jež si vystavěl zdánlivě neporazitelný tajný systém špinavých nebo přinejmenším nezdaněných peněz. Příprava akce trvala 15 měsíců a podílí se na ní 86 investigativních novinářů ze 46 zemí, sdružených v organizaci ICIJ (Mezinárodní konsorcium investigativních žurnalistů) se sídlem ve Washingtonu, která je financována americkými nadacemi.

Rozhořčené vlády

Jména bohatých lidí, jež vyplavila první vlna, se při zpětném pohledu dala očekávat: oligarchové z Východu, příbuzní diktátorů v Asii a lidé ze Západu, jejichž pověst byla nevalná už předtím. Důležitější však je, že novináři poprvé detailně a na konkrétních příkladech rozkryli způsob, jakým se peníze do daňových rájů odlévají a utajují. „Ukazuje se, že když jste bohatí a máte dobré kontakty, hrajete podle jiných pravidel,“ řekl pro list The New York Times specialista na korupci Robert Palmer. A autor knihy o daňových rájích Richard Murphys nadějí dodal, že novinářská odhalení mohou situaci „zcela proměnit“.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].