Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Volba prezidenta, církevní restituce a co s EU?

Česko si bude napříště volit hlavu státu přímo, tedy nikoli prostřednictvím parlamentu. I když je Respekt už po léta pro přímou volbu, minulý týden zazněl v Senátu hlas proti, který by rozhodně neměl zapadnout. Petr Pithart vystoupil s řečí, jež se řadí mezi to nejzajímavější, co tu za poslední léta na parlamentní půdě zaznělo, a vznesl řadu postřehů, o kterých by se měla vést diskuse.

Senátor Pithart mimo jiné řekl, že politici zavedením přímé volby de facto klamou voliče, protože „lidé si přímou volbu do značné míry přejí proto, aby to tady někdo dal konečně do pořádku. To se jim nemůže splnit.“ Důvod? Aby to fungovalo, museli bychom nalézt nového Masaryka, a navíc zavést prezidentský systém.

Pithart připomněl známý fakt, že zejména v čase bezprostředně po vzniku republiky v roce 1918 si Masaryk ukrajoval větší moc, než mu svěřovala ústava. Dodává ale méně tradovaný postřeh: „Co bylo a je dosud znepokojivé, je to, že to veřejnosti nevadilo.“ Senátor podotkl, že Václav Klaus se odmítá řídit ústavou už dnes – zamítá například přijmout odvolání ministrů nebo podepsat Lisabonskou smlouvu. Co teprve prezident, který bude mít přímý mandát od voličů? „Chtě nechtě z logiky nastavených malých pravomocí a volbami přidělené značné legitimity nastane dvojvládí,“ říká Pithart.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].