Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Obrázky ze života

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Pohled na ty fotografie mluví za vše, protože je to cenná sonda do toho, jak „to tu chodí“. Nechvalně proslulý lobbista Josef Jindra slaví padesátiny a radostně tu s ním křepčí přední politik KDU-ČSL a kandidát do Senátu Jan Kasal (viz strany 28–29), který ještě před pár dny tvrdil, že je nesmysl, aby mu Jindra pomáhal se senátorskou kampaní, protože lobbistu vlastně nezná.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Na oslavě je vedle Jindry zachycena i další hlavní postava nedávného korupčního skandálu spojeného s ministerstvem obrany – dlouholetý náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva. A můžeme pokračovat dál: muž, který měl zastupovat TOP 09 na obraně Pavel Severa, prokázaný korupčník z řad TOP 09 Ladislav Šustr, někdejší poslanec za ČSSD Petr Ibl, představitel vlivné skupiny PPF Evžen Hart, výkonný ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš atd.

Jsou samozřejmě chvíle, kdy se tito lidé mohou potkat na jednom místě a nevzbudí to větší rozruch. Třeba na nějaké oficiální společenské akci. Toto ale byla soukromá oslava narozenin vlivného lobbisty jen pro zvané, pro přátele. Tady už nejde tvrdit, že se náhodou potkali v Toskánsku.

Na takovýchto místech se dělají obchody a propojuje se politika s lobbingem. Kdo ví, možná tady vznikl nápad Kopřivy a Jindry, že spolu udělají „obchod“ na ministerstvu obrany, který je nyní tak nechvalně proslavil.

Oslava narozenin však má ještě zajímavější rozměr. Je tu vážné podezření, že jsme ji zaplatili my, daňoví poplatníci. Například fotograf, který snímky pořídil, byl financován z rozpočtu mistrovství světa v lyžování pořádané v Liberci. Lidé obeznámení se situací naznačují, že takto mohla být financována celá oslava. Je i na úřadech, aby se pokusily zjistit více, než je v tuto chvíli v silách novinářů.

Fotografie doprovozené textem Hany Čápové, Tomáše Sachera a Adama Šůry dobře doplňují Téma Marka Švehly, který odkrývá to, jak v Česku fungují političtí kmotři. Někdo sbírá kontakty u moře, jiný na narozeninách, další při střelbě zvěře. Tady vzniká svět, který nám má být utajen, ale který máme platit.

Nemělo by zapadnout, že poslední týdny nám pomohly pochopit, jak to tu chodí. To je úkolem novinářů. Stále ale marně čekáme na to, až se svého úkolu chopí ti, kteří to mohou změnit.

Závěrem bych vás rád pozval na naše internetové stránky, kde můžete zhlédnout videoreportáže Tomáše Sachera, který strávil den s jednotlivými kandidáty na pražského primátora. V blízké době pak dojde i na primátorské adepty z Brna a Ostravy.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 38/2010 pod titulkem Editorial: Obrázky ze života