Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Na prahu pandemie

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Po generální zkoušce s nemocí SARS přichází ostrý start. Jaké jsou šance ubránit se prasečí chřipce?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Život v Mexiku se obrátil naruby. Úřady, sportovní stadiony, kina, kostely i školy zejí prázdnotou, naopak nemocnice hlídají před náporem lidí vojáci. Vážné varování zaznívá z USA: Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) oznamuje, že se průběh takzvané prasečí chřipky u amerických pacientů zhoršuje a že očekává nárůst počtu úmrtí. Na příchod epidemie se připravuje i Evropa. To jsou v kostce některé z událostí, jichž jsme byli svědky minulý týden.

Rozsah nebezpečí zatím neznáme. Jisté je, že se objevil virus, složený z několika částí. Obsahuje složky pocházející z amerických a asijských virů prasečí chřipky, lidského chřipkového viru a viru ptačího. Nakolik bude tato kombinace smrtící, zatím neumíme říci, ale důvod ke znepokojení bezpochyby existuje. „Virus je nový a většina lidí proti němu nemá imunitu,“ varuje CDC.

Původce prasečí chřipky si přitom v lidském těle teprve zvyká a může se časem naučit snáze pronikat do buněk dýchacího ústrojí a účinněji zabíjet. Hongkongský virolog Kennedy Shortridge upozorňuje, že se virus také může zkřížit třeba s virem ptačí chřipky nebo s běžnou sezonní formou. Vyloučeno ovšem není ani to, že virus, patřící k typu označovanému (A)H1N1, zmutuje do relativně neškodné formy.

Ať tak či tak, nemoc se šíří do celého…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].