Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

EU2009.CZ

Francouzi si nejsou dvakrát jistí, jestli bude Česko dobrý předseda EU. S logem českého předsednictví je to mnohem jednodušší. Je dobré, je lepší než mnoha jiných zemí a je stoprocentně lepší než to francouzské.

Francouzi si nejsou dvakrát jistí, jestli bude Česko dobrý předseda EU. S logem českého předsednictví je to mnohem jednodušší. Je dobré, je lepší než mnoha jiných zemí a je stoprocentně lepší než to francouzské.

Obecně: česká vizuální krajina se za poslední roky hodně zvelebila. Začalo to u soukromého sektoru, pak si nový vizuální styl pořídily i města či kraje, z nichž mnohé, třeba zrovna Praha, Brno, nejnověji Ostrava, se povedly. V posledních měsících se vylepšilo i několik ministerstev: životního prostředí, zdravotnictví, „cool“ je už dokonce i vnitro.

Také logo českého předsednictví je příznakem lepšícího se vkusu. Mluví současnou výtvarnou řečí. Nabízí zábavné variace. Má vstřícnou symboliku, navíc sympaticky mnohovrstevnatou: třeba v tom, že používá barvy z vlajek všech členských zemí a s nimi původní české písmo politic.

Jistě, objevily se i jiné názory. Že logotyp je příliš barevný („duhové jako reklama na homosexuály“) nebo zase naopak příliš nudný („bez chuti a zápachu“) a někomu se prostě jenom nelíbil (Jiří Paroubek řekl, že se nepovedl, totéž si myslí 80 procent respondentů ankety Blesku). Jsou to projevy osobního vkusu i toho, že někteří lidé mají prostě názor na všechno. Nicméně grafici, dokonce i ti, co neuspěli a nebyli v porotě, se vesměs shodli, že logo obstojí.

A jsou tu další body k dobru: jeho autor, Tomáš Pakosta, je z Litomyšle. Dosud platilo, že podobné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].