Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Duchovní rozměr hořčice

Mniši trapisté přece nemluví, tak jak se u nich dá nakupovat?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Marmeláda, nebo duchovní cvičení? • Autor: Respekt
Fotografie: Marmeláda, nebo duchovní cvičení? • Autor: Respekt

Mniši trapisté přece nemluví, tak jak se u nich dá nakupovat? A je slušné je odvádět od modliteb kvůli skleničce hořčice? Službu konající mnich, který otevře dveře kláštera v Novém Dvoře u Toužimi, však pochybnosti zažene, přátelsky vyřídí transakci, přičemž normálně hovoří, nad rámec obchodu se ale nevybavuje a rozloučí se.

Nakupovat u trapistů tedy není tak složité a zdejší hořčice štípe jako západočeský komár, je velmi dobrá, vyrobená z místních surovin a „bio“. A není vlastně ani potřeba zvonit kvůli ní na klášterní vrata. Je možné ji koupit i v několika prodejnách se zdravou výživou anebo v obchodě Benedictus v Brně, kde mají skoro výhradně výrobky z klášterů (www.klasterniprodukty.cz). Nakupovat od mnichů totiž není neslušné, naopak je to žádoucí a dělá se to stále víc. Protože produkty z klášterů jsou vyrobené většinou tradičně, ručně, lidmi, pro které je hořčice ani ne tak pochutina k párku jako cesta k Pánu, a to všechno dodává klášterním výrobkům tajemství, jaké se v kelímku polotučné rozhodně neskrývá.

Opatství Abbaye de Sept-Fons, mateřský klášter Nového Dvora, má dokonce vlastní značku, pod kterou vyrábí tabletky z obilných klíčků, marmelády, sušenky, kakao. Další kontemplující a mlčenlivý řád, premonstrátky, vyrábějí čaje z máty, jahodníku, divizny a také bylinkový likér. Dělají to prý spíš pro odpočinek, výdělek je nepatrný. Premonstráti ze Želiva podnikají ve větším, mají třetinový podíl v místním pivovaru (www.pivovar.zeliv.cz). V tamním klášterním pivu je ale poezie méně, členové řádu ho ani nevaří, ani nepijí. Pokud chce někdo pivo skutečně připravené mnichy, pak může sáhnout po nálepce „autentický trapistický produkt“, kterou má jen sedm klášterních pivovarů v Belgii a Nizozemsku; také trapistické pivo z Westmalle je možné si zakoupit v brněnském Benedictusu.

Na internetových stránkách opatství Westmalle (www.trapistwestmalle.be) je pak možné se dále informovat o spirituálním rozměru piva. Povznášející je ovšem i klášterní marketing. Tak třeba jeden čaj nese název „květ milosti“, jeden zase „matčino srdce“ nebo „očista“. Nový klášterní sýr z rakouského kláštera Schlierbach je prý „nebeská novinka, která vám přinese pozemské potěšení“.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 42/2008 pod titulkem Duchovní rozměr hořčice