Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Návrat krále utopie

Jedenáctého září se s věžemi v New Yorku zřítila do propasti nejedna profesionální kariéra. Španělský módní návrhář Miguel Adrover (42) v roce 2000 získal tzv. módního Oscara, cenu Perryho Ellise, a připravoval svou největší přehlídku věnovanou soužití kultur nazvanou Utopie.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Už ne arabský, ale zelený. - Autor: Hessnature • Autor: Respekt
Fotografie: Už ne arabský, ale zelený. - Autor: Hessnature • Autor: Respekt

Jedenáctého září se s věžemi v New Yorku zřítila do propasti nejedna profesionální kariéra. Španělský módní návrhář Miguel Adrover (42) v roce 2000 získal tzv. módního Oscara, cenu Perryho Ellise, a připravoval svou největší přehlídku věnovanou soužití kultur nazvanou Utopie. Jenže se prostě netrefil. Na přehlídce 9. září 2001 se promenovalo příliš mnoho modelek v turbanech a hábitech s arabskými motivy. Firma, která podepsala s Adroverem smlouvu, díky tomu zkrachovala a on sám všechno prodal a odjel do Egypta, kde se v Luxoru živil jako taxikář.

Nebylo to ale poprvé, co se Miguel Adrover pral s osudem. V jedenácti letech odešel ze školy, protože rodinná farma na Baleárských ostrovech ho potřebovala na sběr mandlí, a už se do ní nevrátil. Od svých třinácti však každé léto jezdil do Londýna na „jazykovou výměnu“ k jedné anglické rodině. V Londýně poslouchal punk, živil se, jak se dalo, ale pak přesídlil do New Yorku, kde prorazil jako módní návrhář.

Přestože ho tisk adoroval jako nejúspěšnějšího španělského návrháře a jeho modely vlastní Metropolitní muzeum v New Yorku, Národní muzeum ve Washingtonu a madridské Muzeum královny Sofie, po pádu mrakodrapů po něm sedm let ani pes neštěkl.

Letos na jaře ho ale oslovila německá firma Hess Natur (www.hess-natur.com), která si zakládá na ekologicky odpovědné výrobě oblečení a na tom, že s ní začala už v 70. letech, jinak totálně syntetických. Adrover je pro ně ten pravý návrhář. Nepřeje si totiž jen vzájemné pochopení všech kultur, ale je také zuřivým ekologem, který nemá ani mobil, ani počítač a prohlašuje, že je „užitečnější vypěstovat bramboru než napsat e-mail“. Nemusíte věřit firmě Hess Natur, že koupí jednoho trička umožníte, aby se na sedmi metrech čtverečních planety nepoužívaly pesticidy, ale můžete věřit chlapíkovi, který umí sbírat mandle, stříhat ovce a jehož „jediným bohem je půda“. Připravil kolekci, která propojuje ekologii s extravagancí a je od minulého týdne k vidění v galerii Matthew Marks v New Yorku a k zakoupení na internetu. Snad jeho utopie tentokrát vydrží déle než dva dny.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 37/2008 pod titulkem Návrat krále utopie