Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Může být občan potrestán za to, že vyvěsil na vlastním pozemku českou státní vlajku?

Byl jsem nedávno sousedem právníkem varován, že nesmím pod pokutou 20 000 korun na vlastní zahradě vyvěsit státní vlajku. V tomto Absurdistánu je to možné. Z vyhlášky 26/1991 Sb. o stanovení pravidel pro užívání státních symbolů ČSFR dokonce jisté.

Byl jsem nedávno sousedem právníkem varován, že nesmím pod pokutou 20 000 korun na vlastní zahradě vyvěsit státní vlajku. V tomto Absurdistánu je to možné. Z vyhlášky 26/1991 Sb. o stanovení pravidel pro užívání státních symbolů ČSFR dokonce jisté. Znamená to tedy, že bych mohl být za projev vlastenectví potrestán svou vlastí? Je tomu skutečně tak?

BŘETISLAV KOVÁŘ, OSTRAVA

Ptali jsme se Vladimíra Řepky z tiskového oddělení Ministerstva vnitra ČR a právníka Tomáše Sokola:

Není tomu tak. Vyvěšování symbolů se řídí zákonem 352/2001 Sb. Ten funguje ve dvou režimech. V první skupině jsou státní a samosprávné instituce, diplomatické mise apod., kde se vyvěšování vlajky řídí přesnými předpisy, například kdy ji vyvěsit, kde přesně na budově ji umístit, jak má vypadat, co smí a nesmí být na žerdi, to, kdo je oprávněn ji vyvěsit, že nesmí být používána v poškozeném nebo znečištěném stavu apod.

Druhý režim se týká všech ostatních lidí. „Ostatní fyzické a právnické osoby a organizační složky státu mohou užít státní vlajku vhodným a důstojným způsobem kdykoliv,“ píše se doslova v § 7 (odst. 6).

Důležitá jsou v tomto případě slova „vhodným a důstojným způsobem“. „Nic nebrání tomu, aby si člověk na vlastní zahradě pověsil vlajku, ale neměl by ji lidově řečeno zapíchnout do hnoje,“ říká advokát Tomáš Sokol.

Je pravda, že sportovní fanoušci vlajkami mávají, oblékají se do nich, tenista Radek Štěpánek ji používá i jako dres. I kdyby ale byla použitá například na trenýrky, podle právníků by stejně jejich nositel pravděpodobně nebyl souzen, protože se už nejedná o státní vlajku. Vyvěšení by mohlo být považováno za přestupek jen v případě, že někdo zřetelně chtěl státní symbol pohanět.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 37/2008 pod titulkem Může být občan potrestán za to, že vyvěsil na vlastním pozemku českou státní vlajku?