Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Sága nezakotveného nomáda

V pětatřiceti letech toho dosáhl víc než mnoho talentovaných režisérských jmen za celou kariéru. Zázračné dítě současného filmu Fatih Akin má zatím na kontě pět celovečerních filmů a poslední dva významně bodovaly na nejprestižnějších světových festivalech.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Česká televize • Autor: Respekt
Autor fotografie: Česká televize • Autor: Respekt

V pětatřiceti letech toho dosáhl víc než mnoho talentovaných režisérských jmen za celou kariéru. Zázračné dítě současného filmu Fatih Akin má zatím na kontě pět celovečerních filmů a poslední dva významně bodovaly na nejprestižnějších světových festivalech. Temná love story Proti zdi okouzlila před čtyřmi lety publikum i porotu v Berlíně a odvezla si odsud Zlatého medvěda. Jeho poslední počin Na druhé straně si zase loni dobře vedl v Cannes a získal cenu za nejlepší scénář.

Akinovy filmy přitom zdaleka nejsou nějakou intelektuálskou exhibicí pro artové publikum. Velmi srozumitelně a přístupně, často s velkým smyslem pro humor, vypráví obyčejné příběhy o lásce, smrti a střetu rozdílných kultur. Jako syn tureckých imigrantů si sám prožil, co to znamená vyrůstat v neznámé kultuře, a jakási nomádská nezakotvenost se odráží ve všech jeho snímcích.

Včetně filmu Solino (2002), jediném snímku, který si sám nenapsal. Jeho osobní přistěhovalecká zkušenost se ale jasně otiskuje i v téhle zprvu nenápadné, ale o to silnější rodinné sáze rozkročené od půlky šedesátých let do poloviny osmé dekády. Vypráví příběh italské rodiny, která se vydává hledat štěstí do průmyslového Duisburgu a v nepůvabné průmyslové oblasti otevírá vůbec první tamní pizzerii.

Podnik, který vedou autoritativní slabošský otec Romano (Gigi Savoia) s temperamentní matkou Rosou (Antonella Attiliová), začne po čase jakžtakž vzkvétat, režisér se ale soustředí hlavně na osudy a vzájemnou rivalitu dvou povahově naprosto odlišných bratrů. Mladší zvídavý Gigi (Barnaby Metschurat) se od raného dětství touží stát filmařem a rozhodně odmítá ideu, že by v budoucnosti převzal rodinnou štafetu. Jeho starší bratr Giancarlo (Moritz Bleibtreu) je zbabělý floutek, který se odmítá vymanit ze stínu otcovy výchovy. Klín mezi oba bratry vrazí křehce charizmatická Jo (Patrycia Ziolkowská), která se zamiluje do Gigiho, ale žárlivý sourozenec ji mu pomocí souhry zákeřných intrik a fatálních náhod přebere. Nevyzpytatelný osud přivádí Gigiho do rodného Solina, kde se stará o smrtelně nemocnou matku a postupně se sblíží s dávnou kamarádkou z dětství Adou (Tiziana Lodatová). O deset let později přijíždí Giancarlo na Gigiho svatbu a vzájemné setkání po dlouhé době vyplaví staré bolesti a rány.

Akin vede složitě strukturovaný příběh pevnou režijní rukou. Kamera pomocí filtrů vytváří vřelou retroatmosféru, která smířlivě otupuje hrany konfliktů. Své modelové postavy přitom vystavuje osudovým svárům s přímočarostí nejlepších hongkongských či korejských melodramat. I výrazně melodická, chytlavá hudba přispívá k emocionální působivosti vtipného i dojemného filmu o svazujících rodinných poutech, odpuštění a o tom, jak je důležité dospět a převzít zodpovědnost za svůj vlastní život.

SOLINO

ČT 2, 12. 6., 23.25

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 24/2008 pod titulkem Sága nezakotveného nomáda