Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Další žaloby na Bursíka

Proti úředníkům z ministerstva životního prostředí a šumavského parku sedí rozzlobení starostové zdejších obcí, kteří se rozhodli hnát k soudu zeleného ministra Martina Bursíka.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Kácet se nebude. (Borová Lada) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Kácet se nebude. (Borová Lada) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Pšt, je tam dusno, naznačuje gestem správce vimperské vily před sálem, kde právě zasedá výkonný výbor Národního parku Šumava. Atmosféra by se opravdu dala krájet: sešly se tu totiž dost znepřátelené strany. Proti úředníkům z ministerstva životního prostředí a šumavského parku sedí rozzlobení starostové zdejších obcí, kteří se rozhodli hnát k soudu zeleného ministra Martina Bursíka. Celý rok jim neodpověděl na jejich protest proti plánu rozšířit nedotknutelné zóny parku, a tak ho obvinili z nečinnosti a porušení zákona na ochranu přírody. Nejde přitom jen o strach, že kůrovec ze stromů vyvrácených orkánem Kyrill přelétne z bezzásahových zón i na obecní lesy. Ve hře je i snaha neohrozit výnosnou turistiku a taky pocit šumavských usedlíků, že to „páni v Praze“ se svou arogancí už trochu přehánějí.

Támhle je

Hustě padající sníh smýkaný větrem, zubaté slunce vykukující nesměle za nekonečnou masou tmavých smrků a mlha, v níž je lehké se ztratit – to je Šumava v dubnu. Z komína mnoha chalup rozsypaných v údolích se nekouří a ulice ve vsích zejí prázdnotou. Je pracovní den a zároveň už po sezoně, takže lufťáci jsou ve svých městských domovech a turisté ve větším počtu dorazí, až se oteplí. Většina penzionů a hospod má zavřeno, ty otevřené snížily ceny pokojů na polovic.

V kanceláři modravského starosty Antonína Schuberta však zavládne více než…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].