Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z kraje

Práce pro nás i pro Němce

Když Dalibor Blažek mluví o „tom projektu“, trochu to připomíná mantru.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Vážné plány, nebo další lákadlo pro německé sousedy na levný mejdan? • Autor: Respekt
Fotografie: Vážné plány, nebo další lákadlo pro německé sousedy na levný mejdan? • Autor: Respekt

Když Dalibor Blažek mluví o „tom projektu“, trochu to připomíná mantru. Pochyby? Jistě, pár pochyb pan Blažek také má. Ale ty teď nejsou důležité. Nebo méně důležité než argument, který Blažek znovu a znovu opakuje. Ten argument zní: pracovní místa.

Dalibor Blažek je starostou třináctitisícového městečka Aš v nejseverozápadnějším koutku České republiky. Hned za hranicemi obce začíná Bavorsko. Do Durynska a Saska je to také jen kousek. Nebýt Němců, kteří sem den co den houfně putují navštívit Vietnamce, herny či prostitutky, byla by Aš přesně tím městem, kterému se říká „ospalé“. Už brzo má ale být s klidem konec. Za zhruba jednu miliardu dolarů tady totiž chce izraelské konsorcium BCD postavit obrovský průmyslový a zábavní komplex: na 70hektarovém pozemku mají do roku 2020 vyrůst průmyslová zóna, hotel, golfové hřiště, kasino, obchodní centrum, nemocnice a čtyři obytné věže, jejichž 550 bytů se bude tyčit do výše 30 pater. Jedním slovem – na bavorské hranici se objeví zbrusu nové město. Otázkou je, jestli se pod tímto bombastickým „projektem“ neskrývá něco jiného.

Odkud je jenom vzít?

„Investoři se rozhodli pro Aš, protože leží uprostřed regionu, který se rozprostírá mezi Drážďany a Plzní,“ vysvětluje Jindřich Lacko, tiskový mluvčí konsorcia BCD. „Dva miliony…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].