Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Výběr z webu

Díra v zákoně, či dárek cestovatelům?

Nevím, ale každopádně to mi to přináší výhody. Po dobu své nepřítomnosti v republice, resp. EU jsem si nebyl nucen platit zdravotní pojištění.

SINGLOVIC.BLOG.RESPEKT.CZ

Nevím, ale každopádně to mi to přináší výhody. Po dobu své nepřítomnosti v republice, resp. EU jsem si nebyl nucen platit zdravotní pojištění. Pokud člověk vycestuje na více než půl roku, může vrátit kartičku pojištěnce a předložit doklad o tom, že si pořídil cestovní pojištění. Tím padá povinnost základní pojistné platit. Je to tak logické, pokud žiji delší dobu daleko od domova, pak tam asi k doktorovi nepůjdu.

Překvapení ale přichází ve chvíli, kdy se vracím domů, přijdu do pojišťovny a kartičku si vyzvedávám. Chystám se zajít preventivně k zubaři a pro jistotu se ještě optám, ať neudělám nějaké dluhy: „Jedu zase za tři týdny pryč a kartičku vám opět přinesu, jak můžu toto období zaplatit?“ Odpověď je velice příznivá, až neskutečná. „Pokud se zdržíte méně než měsíc, pak nejste povinen platit nic.“ Nedůvěřivě se podívám, ale úředničin obličej vypadá sebejistě. „Takže můžu jít i třeba na operaci?“ Odpověď zní kladně.

Mají mě tu opravdu tak rádi?

CO-PI, Data manager; výzkum nového léku proti vážným formám malárie.

Z DISKUSE

Ještě bych si to někde ověřil, aby se ti nestalo, že se vrátíš za pár let a budeš koukat na obrovskej účet od pojišťovny za nezaplacený pojištění plus úroky.

Já najel na nějakej úspornej tarif, prostě platím každej měsíc nějaký minimum, i když tam nejsem. Nestojím o překvapení v podobě úředníka s nataženou dlaní.

Ivan Derer

Ivane, nestraš! Já už ty ušetřený peníze propil. Snad se ozve někdo, kdo ten zákon zná… Díky za upozornění

JS

Mně to přijde rozumné – ne díra v zákoně. Tato situace vznikla kvůli zmatkům při změně zaměstnání – před lety, když se ještě platilo za každý den, koupil firmu zaměstnávající máti nový majitel, zdravotní však začal platit s denním zpožděním, máti za to po několika letech přišla složenka na několik tisíc (penále, úroky).

Lidí měnících zaměstnavatele je asi podstatně více než pendlujících mezi tramtárií a kocourkovem a ušetří jim to starost se zjišťováním, jestli mají zaplacené pojištění OK.

poustva

Texty jsou redakčně krácené.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 35/2007 pod titulkem Díra v zákoně, či dárek cestovatelům?