Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Láska za časů registrace

Před pěti lety zachránilo Šárku před německou policií to, že milovala Ivonu.

Fotografie: Partnerství aneb osvědčteseguttentag. (Šárka – vlevo – a Ivona) • Autor: Respekt
Fotografie: Partnerství aneb osvědčteseguttentag. (Šárka – vlevo – a Ivona) • Autor: Respekt

Před pěti lety zachránilo Šárku před německou policií to, že milovala Ivonu. A Ivona milovala ji. V roce 2002 se Šárka za svou láskou přestěhovala z rodného Česka do malého městečka na jihu Německa. Týdny plynuly, legální lhůta pro turistický pobyt v Německu propadla, dvě lesbické ženy nevzbuzovaly v městečku žádné nadšení a policie hrozila vyhoštěním. „Zachránilo nás registrované partnerství,“ vzpomíná Ivona na dobu, kdy Česko nebylo v Evropské unii a všechno pro ně bylo těžší. „Po registraci Šárka dostala nejen povolení k pobytu, ale i možnost oficiálně v Německu pracovat.“

Nedávno se Šárka s Ivonou vrátily do České republiky. A tady s překvapením zjistily, že není partnerství jako partnerství. V Česku byl sice právě před rokem vyhlášen zákon o registrovaném partnerství, ale obě ženy si na vlastní kůži vyzkoušely to, co se mezi zasvěcenými ví už dávno: že tuzemští gayové a lesbičky jsou na tom ve srovnání se svými protějšky v Německu a dalších evropských státech o dost hůř.

„Zatím se rýsují tři hlavní nevýhody aktuálního stavu,“ říká Slavomír Goga z Gay a lesbické ligy. Český zákon neřeší majetkoprávní vztahy partnerů, to znamená, že svazek na rozdíl od heterosexuálního neotvírá cestu k dědictví nebo třeba k daňovým výhodám. Druhý problém spočívá v tom, že gayové a lesbičky v Čechách nemají žádná práva ve vztahu k potomkům partnera. Zatímco v Německu je možné dítě partnera adoptovat, v Česku v případě úmrtí nebo těžké nemoci vlastního rodiče hrozí, že dítě bude svěřeno do náhradní rodinné péče nebo přímo do dětského domova, ačkoli se o ně může partnerka či partner bez potíží starat.

A problém nastane i v okamžiku, kdy jeden, nebo dokonce oba partneři mají cizí státní občanství. Na rozdíl od Německa je svazek mezi dvěma cizinci v Čechách vyloučen. „Registrované partnerství zatím ještě neexistuje ve všech státech. Zákonodárci chtěli zabránit imigraci homosexuálních párů,“ vysvětluje poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová.

A i když jeden z partnerů české občanství má, v Čechách to gayům a lesbičkám nepřináší stejná práva jako heterosexuálům nebo německým homosexuálům: uzavřením partnerství cizinec v Česku nezískává výhody pří udělování povolení k pobytu, natož při získání českého občanství.

„Nás se to bohudík netýká, protože Ivona má české i německé občanství,“ říká k tomu Šárka. Důvod ke zdviženému obočí při registraci v Čechách se ale přece jen našel. „Musela jsem předložit osvědčení o státním občanství, za které jsem zaplatila stovku,“ říká a dodává: „V tom osvědčení ale nebyly žádné údaje, které by nebyly patrné již z občanky. A když jsem to osvědčení na úřadě ukázala, úřednice mě poprosila o občanku – aby si ověřila to, co bylo napsáno v tom osvědčení.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 13/2007 pod titulkem Láska za časů registrace