Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Mráz přichází od Rychetského

Šéf Ústavního soudu se rozpomněl na svou komunistickou minulost a žádá cenzuru. Pro tentokrát nemáme na výběr mezi špatnou a dobrou zprávou – z Ústavního soudu přišla jen ta první.

Šéf Ústavního soudu se rozpomněl na svou komunistickou minulost a žádá cenzuru.

Pro tentokrát nemáme na výběr mezi špatnou a dobrou zprávou – z Ústavního soudu přišla jen ta první. Předseda této velmi vážené a také velmi vlivné instituce Pavel Rychetský se rozhodl bojovat za meze pro zdejší svobodu slova a vyzval dozorčí orgány masmédií, aby „prověřili“, jak je možné, že si nějaký novinář dovolil na vlnách Českého rozhlasu kritizovat prezidenta Václava Klause a Ústavní soud.

Kdo si troufne příště

Příběh Rychetského udání (podrobněji o něm referujeme na str. 4) je pro Česko typický. Mocnému muži se nelíbí, jak o něm referují novináři, ale dokud je to v soukromých médiích, ví, že na ně nemůže. Jakmile však svobodný názor zazní ve veřejnoprávním éteru, náš pan důležitý ucítí šanci. Na tato média lze tlačit přes mediální rady, kde zasedají lidé dosazení partajními sekretariáty, a tudíž ochotní mocným odezírat ze rtů. Rychetský tedy nemusí Radě Českého rozhlasu nic zdůvodňovat nebo vysvětlovat, stačí aby projevil „starost o objektivitu“ – a radní už vědí, co dělat. Předvolají si ředitele, který je na nich existenčně závislý (mohou ho odvolat z funkce). A třebaže tento ředitel předtím kritický text hájil, před politickými chlebodárci taje jak sníh. Netřeba příkazů, aby pochopil, co se od něj čeká: vyrazí do Brna k osobní omluvě stěžovateli a snaží se vyhodit problémového novináře. To sice zatím…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].