Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Šestka z Benghází

Libyjské úřady viní pět bulharských zdravotnic z úmyslného šíření viru HIV mezi dětmi. Vypadá to na veliký obchod státu s lidskými životy, jaký nemá ve 21. století obdoby. Jako bychom se vrátili o stovky let zpátky, do doby, kdy severoafričtí piráti zajímali křesťanské námořníky a pak je prodávali zpět jejich panovníkům.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Zprvu to vypadalo jako dobrá šance k výdělku. Bulharsko 90. let bylo v obtížné hospodářské situaci, a tak do Libye zamířilo asi šest tisíc jeho občanů na dočasné pracovní smlouvy. Pro pět zdravotních sester – a navíc jejich šéfa, palestinského lékaře – se ale z přechodného pobytu stala mnohaletá noční můra, která zatím vyvrcholila opakovaným udělením trestu smrti, definitivně minulé úterý. Libyjské úřady je totiž viní z úmyslného šíření viru HIV mezi dětmi.

Málokdo přitom očekává, že k popravě opravdu dojde. Spíše to vypadá na veliký obchod státu s lidskými životy, jaký nemá ve 21. století obdoby. Jako bychom se vrátili o stovky let zpátky, do doby, kdy severoafričtí piráti zajímali křesťanské námořníky a pak je prodávali zpět jejich panovníkům.

Důvod ke znepokojení

Dne 9. února 1999 bylo v Benghází zatčeno 23 bulharských občanů. Ve spleti libyjské justice jich nakonec uvízlo celkem 5.

Kristiana Vulčevová podle obžaloby přechovávala ve svém bytě nakaženou plazmu. Její muž Zdravko Georgiev přijel do Benghází okamžitě po jejím zatčení, aby se sám dostal na několik let do vězení.

Snežana Dimitrovová pochází z Gabrova. Přátelé a bývalí nadřízení ji popisují jako mimořádně zodpovědnou sestru, která obzvláště milovala děti. Po dlouholetém věznění je ve velmi špatném zdravotním stavu.

Valja Červenjašková. To její manžel přišel jako první se zprávou o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].