Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Rathova nová oběť ve stínu lékáren

Země se otřásá sporem o zdravotní reformu, lékárny jdou do stávky a politici oznámili horor: první pacienti už tady čekají na smrt bez léků na bolest.

Fotografie: Za týden začne osvěta. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Za týden začne osvěta. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Země se otřásá sporem o zdravotní reformu, lékárny jdou do stávky a politici oznámili horor: první pacienti už tady čekají na smrt bez léků na bolest.

Země se otřásá sporem o reformu nového ministra zdravotnictví: lékárny rozhořčené seškrtáním zisku se chystají do stávky, lékaři znepokojení návrhy úspor varují před poklesem péče. A politici teď přidali opravdový horor. „Před pár minutami mně v telefonátu sdělila jedna občanka České republiky ve stáří 27 let, onkologicky nemocná, že jí lékaři sdělili, že po nových zásazích ministra zdravotnictví si musí doplácet na opioidy čili na léky tlumící její bolesti, a to v takovém rozsahu, že jí to její sociální situace neumožňuje,“ prohlásil na posledním zasedání parlamentu minulý týden poslanec Josef Janeček (KDU-ČSL). Tak otřásající příklad bezcitné reformy je samozřejmě třeba prozkoumat blíž. Ale pozor – výsledek může překvapit.

Poplivaný diplom

Pátrání po nešťastné oběti ministerských zásahů je snadné: poslanec Janeček ochotně předává telefonní číslo na lékařku, která je s mladou ženou v kontaktu. Ale hned pak se obraz začíná bortit. „Ne, ne, pan poslanec to nějak popletl,“ říká Marie Goldmannová, vedoucí lékařka domácího hospice Cesta domů, který pečuje o nevyléčitelně nemocné. „Opioidy, které naše pacientka potřebuje, stále patří do kategorie léků plně hrazených pojišťovnou.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].