0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Domov10. 9. 20066 minut

Začaly spory o televizi budoucnosti

Rozjezd digitálního vysílání zabrzdil soud. Právem. Rozhodnutí o udělení licence provází chaos. Invaze prvních čistě digitálních stanic, ohlášená původně na jaro 2007, se odsune minimálně o několik měsíců, možná i let.

Rozjezd digitálního vysílání zabrzdil soud. Právem. Rozhodnutí o udělení licence provází chaos.

Start digitální revoluce v tuzemském televizním éteru je od minulého týdne opět v nedohlednu. Invaze prvních čistě digitálních stanic, ohlášená původně na jaro 2007, se odsune minimálně o několik měsíců. A je dokonce možné, že zdržení nástupu konkurence pro současné televizní kanály budeme počítat na roky. Soud totiž ve středu vyhověl žalobě TV Nova a zrušil licence, které na jaře dostalo šest nových digitálních stanic. Z rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která vítěze vybírala, prý není patrné, proč si vybrala zrovna je.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Vím, že to proběhlo

Na první pohled je ten spor jasný. Na jedné straně stojí mocná Nova, které se nechce s nikým dělit o miliardový reklamní koláč, a tak zdržuje digitalizaci jak může. Na druhé straně šest televizí (plnoformátové stanice Febio TV, TV Pohoda, TV Barrandov, zpravodajská Z1, hudební Óčko a regionální RTA), které na jaře dostaly licenci, investovaly stamiliony do rozjezdu a teď tápou v nejistotě, co bude dál. Minimálně do října, kdy rada znovu rozhodne.

Není pochyb o tom, že největší tuzemská komerční televize, která do soutěže neúspěšně přihlásila celkem osm projektů (a na dva digitální kanály má nárok automaticky ze zákona), by si ráda držela co největší zisky z reklamy. A že by jí v tom zpoždění startu digitálního vysílání (zkombinované s faktem, že od ledna 2008 bude…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc