Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Má být americká základna v Česku?

Přinášíme vám věcnou polemiku dvou expertů na zahraniční politiku – Tomáše Klvani z České euroatlantické rady a Jana Eichlera z Ústavu mezinárodních vztahů.

Zprávy o tom, že by v tuzemsku měla vyrůst americká vojenská základna, vyvolaly hodně emocí. Přinášíme vám věcnou polemiku dvou expertů na zahraniční politiku – Tomáše Klvani z České euroatlantické rady a Jana Eichlera z Ústavu mezinárodních vztahů.

Média „objevila“, že v Česku může vzniknout „americká raketová základna“, že prý konečné rozhodnutí se blíží, ba má být na spadnutí. Pravda je prostší. Jako členové NATO jsme spojencem a přítelem Spojených států, které zajišťují naši bezpečnost – útok na Česko je podle článku pět washingtonské smlouvy totéž jako útok na Floridu –, a jako takoví jsme součástí spojeneckých úvah a plánů týkajících se Systému balistické raketové obrany (BMDS). Jde o naši bezpečnost, prosperitu, zdraví a zdraví naší ekonomiky, jež právě prochází dějinným boomem. Nikdo nám žádné rakety nevnucuje a nic se nemusí rozhodnout příští týden ani v září. BMDS má různé komponenty a jde o to, zda se na ní budeme podílet a jak.

Absurdní referendum

Do Česka měla nedávno přicestovat spojenecká mise, aby zkoumala naši ochotu řešit tyto otázky. Nakonec byla kvůli předvolební kampani odložena. Podle dobře informovaných zdrojů z bezpečnostní komunity sem tato skupina přicestuje v řádu týdnů nebo měsíců. Je zjevné, že někdo, kdo si účast Česka na BMDS nepřeje, pustil do médií patřičně překroucenou informaci a nastavil hlavně v západní Evropě běžné parametry „diskuse…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].