Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Hledá se mladá lesbická filozofka z Vietnamu

Při pohledu na akademické tituly nových poslanců je jasné, že profesně zůstane sněmovna složená velmi podobně těm předchozím – polovina nováčků jsou inženýři. Celkem je jich mezi poslanci dvaaosmdesát. Inženýrská přesilovka má na českou politiku vliv – je tam podle psychologa Lubomíra Kostroně obtížnější získat pozornost pro kulturní či ekologická témata.

Do politiky se přihrnula nová krev: skoro polovina sněmovny jsou nováčci. Ale revoluce z toho bude nanejvýš u „trubek“.

Ještě poslední červnové pondělí rozhodoval Vladimír Hink (49) v čele jednacího sálu jihlavské radnice, kolik z rozpočtu přidat místní zoo a jestli novou městskou ulici opravdu pojmenovat Trnková. Den nato sedl do auta a skrz ucpanou dálnici se propasíroval do metropole, aby složil slib poslance a zvolil nové vedení dolní komory. Vystudovaný stavař, jihlavský rodák a dlouholetý člen ODS složil slib, dostal kancelář, heslo do počítače a s údivem sledoval ostrou debatu provázející neúspěšný pokus zvolit jeho stranickou kolegyni Miroslavu Němcovou předsedkyní sněmovny. „První dojem byl hrozný,“ přiznává po jednání zaraženě. „Nečekal jsem, že ještě nebo už zase bude probíhat předvolební kampaň. Doufám, že sem z radnic přineseme něco nového.“ Na podzim po dvou letech skončí na postu primátora, po komunálních volbách chce být jen zastupitelem. Vladimír Hink je jedním z devadesáti debutantů, kteří poprvé usedli do poslaneckých lavic.

Bažanti a inženýři

„Je tu cítit mazáctví,“ popisuje svůj dojem ze zkušenějších kolegů Kateřina Jacques, další z „bažantů“. Mazák ví, jak se dostat na „můstek“ (neboli přechod mezi hlavní budovou a sídlem klubů), ví, kde jsou „trubky“ (oblíbená suterénní restaurace), kde „státní akty“ …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].