Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Zkáza Cikánské Paříže

Jedno z klíčových děl romské literatury Krajina zahalená dýmem maďarského spisovatele Menyherta Lakatose vychází v Česku s třicetiletým zpožděním.

Fotografie: Menyhert Lakatos: Bože, lížu tvou svatou krev. - Autor: Isifa/Getty Images • Autor: Respekt
Fotografie: Menyhert Lakatos: Bože, lížu tvou svatou krev. - Autor: Isifa/Getty Images • Autor: Respekt

Jedno z klíčových děl romské literatury Krajina zahalená dýmem maďarského spisovatele Menyherta Lakatose vychází v Česku s třicetiletým zpožděním. Přesto jde o literární událost.

Mezi světy

Velké romány jsou v romském písemnictví spíše výjimečné. Romská literatura dosud nedospěla do fáze, kdy by tvůrčí touha fabulovat byla silnější než touha zaznamenat autentické zkušenosti jednotlivce, přežívajícího v drsném světě. A autoři knih, které se ve větší míře objevují až zhruba v posledních třiceti letech, se zpravidla omezují na poezii a kratší povídky nebo novely. Na pultech českých knihkupectví se navzdory tomu nedávno objevila kniha, která se zajímavým způsobem pohybuje na hraně vzpomínek a krásné literatury a jejíž autor na čtyřech stech stranách rekonstruuje biografii své rodiny, aniž by vypustil ze zřetele okolní politické dění. Maďarský Rom Menyhert Lakatos v Krajině zahalené dýmem (1975) odvážně vyráží do hlubokých vod beletrie. A lze říci, že úspěšně.

Romisté a literární kritici se i nadále dohadují, co že to ta romská literatura vlastně je. Definovat romského spisovatele je problém – musí být po obou rodičích Rom, dodržovat tradiční zvyky, mluvit a psát romsky? Nebo může být ze smíšeného manželství, romštinu neovládat a psát v jazyce majority? Nad tím vším se vznáší nevyřčený strašák asimilace, která podle puristů nevratně likviduje hlubinné kulturní struktury a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].