Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Drž se, Polsko, Lachnit jede

Měl být politickou mrtvolou, ale zázračně obživl. Někdejší kontroverzní ministr Zemanovy vlády se chystá na ambasádu ve Varšavě a jeho kariéra poodhaluje rozdělování důležitých postů v české diplomacii.

Měl být politickou mrtvolou, ale zázračně obživl. Někdejší kontroverzní ministr Zemanovy vlády se chystá na ambasádu ve Varšavě a jeho kariéra poodhaluje rozdělování důležitých postů v české diplomacii.

S nápadem jmenovat Petra Lachnita polským velvyslancem přišla ve vládě sociální demokracie už před rokem. Prosazoval ho jednak bývalý ministr a tehdejší člen sněmovního zahraničního výboru Jan Kavan a také se ten nápad objevil těsně poté, co Paroubkova obnovená koaliční vláda získala důvěru. Jiří Paroubek to tenkrát zpočátku neměl ve vlastní rozbouřené straně jednoduché a jedním z rebelů byl i exministr pro místní rozvoj Lachnit: nový premiér se s ním sešel na důvěrné schůzce a výměnou za jeho hlas z něj udělal svého poradce pro regiony. Spokojenost, jakou Lachnit po jednání zářil, ale napovídá, že politici spolu dohodli ještě něco jiného než neplacené místo externího poradce. Ovšem plán dostat Lachnita do Varšavy narazil na dva odpůrce – ministra zahraničí Cyrila Svobodu a prezidenta Václava Klause. Zatímco druhý jmenovaný rovnou vzkázal, že Lachnitovo jmenování nepodepíše, první upozorňoval na to, že kandidát potřebuje do diplomatických služeb dobrou angličtinu, ale hlavně prověrku Národního bezpečnostního úřadu. Socialisté ale Svobodovi pohrozili, že mu bez Lachnita jiné diplomaty prostě neschválí. Přetahování o bývalého ministra nakonec skončilo kompromisem – angličtina zůstane stranou, ale uchazeč nebude jmenován velvyslancem, dokud…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].