Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Minulost čeká ve Wannsee

Do exkluzivní čtvrti u jezera Wannsee v bývalé západní části Berlína přijde na expozici o konečném řešení židovské otázky denně až dvě stě návštěvníků.

Fotografie: Teď máte šanci vymyslet, co se mělo vymyslet jinak. • Autor: Respekt
Fotografie: Teď máte šanci vymyslet, co se mělo vymyslet jinak. • Autor: Respekt

Vila jako v pohádce. 1500 čtverečních metrů obytné plochy, rozlehlé salonky a zimní zahrada. Světlá třípatrová budova z roku 1915 ve stylu eklektismu stojící uprostřed rozlehlé zahrady však v sobě skrývá trpkou minulost. 20. ledna 1942 zde šéf bezpečnostních složek Reinhard Heydrich společně se 14 zastupujícími ministry a vysoce postavenými úředníky projednával, jak se nejlépe zbavit jedenácti milionů Židů. Na zločin se nezapomíná. Už v 60. letech požadovali bývalí vězni z koncentračních táborů, aby byl ve Wannsee otevřen památník. To se ale povedlo až desítky let poté: od roku 1992 se ve vile nachází stálá výstava o likvidaci Židů, dokumentační centrum a také vzdělávací centrum pro veřejnost. Rovněž se tu můžeme poučit, co dnešní Němci vědí a jak se učí o Reinhardu Heydrichovi, nacistovi, který do osudu Čech a Moravy zasáhl nejvíc.

Učitelé ať mlčí

Nemyslete si, že nám řeknete něco nového. O válce a třetí říši už jsme všechno slyšeli. S tímto přesvědčením přijíždí do exkluzivní čtvrti u jezera Wannsee v bývalé západní části Berlína většina návštěvníků. Denně jich na expozici o konečném řešení židovské otázky přijde až dvě stě. Teď je všední květnový den a v úzkém vstupním prostoru do vily se tlačí mladí lidé. „Uzavřu s vámi dohodu. Budete poslouchat můj výklad půl hodiny, a když budete mít pocit, že už všechno znáte, můžete odejít a jít se opalovat k jezeru,“ říká…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].