Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vizionář na cestě do parlamentu

Napíšete-li do českého vyhledávače jméno Petr Czasch, nabídne náš největší mediální archiv 515 odkazů na články a pořady. Ve všech jde o jednoho člověka.

Fotografie: Czasch: zdravý rozum bez kompromisů. - Autor: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Czasch: zdravý rozum bez kompromisů. - Autor: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Napíšete-li do českého vyhledávače jméno Petr Czasch, nabídne náš největší mediální archiv 515 odkazů na články a pořady. Ve všech jde o jednoho člověka. O podnikatele ze severomoravských hor, jehož myšlenky už přilákaly mnoho novinářů a skoro žádného politika. O muže, který je přesvědčen, že má jednoduché řešení, jak skoncovat s korupcí nejen v našich končinách, ale kdekoli na světě, a který se letos rozhodl vstoupit do „velké“ politiky.

Dělejte to jako já

„Ale ano, samozřejmě, přijeďte se za mnou podívat k nám na sever,“ říká Petr Czasch do sluchátka, a když upřesňujeme místo schůzky, přichází s nečekaným návrhem. „Jak jedete? Vlakem? Víte co? Já vám přijedu do Třebové naproti.“ A skutečně, v České Třebové přisedá štíhlý muž se šmolkovýma očima, který na svých šestačtyřicet let vůbec nevypadá. Nejí maso, cvičí jógu, z léků užívá jen homeopatika a nekouří. „Ale sladké mám moc rád,“ říká nad sušenkami z nádražního bufetu. „Většinou se o mně mluví jako o bojovníkovi s korupcí, ale já bojuji také s nezaměstnaností,“ říká Petr Czasch. „A také proti úředníkům, kterých je neskutečně moc. Ty neschopné bych vymetal hlava nehlava,“ směje se. V Olomouci přesedáme z vlaku do auta a míříme na Bruntál, do Czaschovy stavební firmy. Založil ji počátkem 90. let s pěti kamarády, dnes je to podnik o 100 zaměstnancích. …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].