Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vladimír žije naplno. Ví, kdy umře

Zpráva, že počet lidí nakažených virem HIV tu za rok stoupl o čtvrtinu, nepronikla v novinách dál než mezi krátké klipy všedního dne. Na AIDS se ale dál umírá a počty nakažených rostou.

Fotografie: Jaké to je? (Vladimír Kováč) • Autor: Respekt
Fotografie: Jaké to je? (Vladimír Kováč) • Autor: Respekt

Strach z AIDS mizí, což je dobře. Ale od počátku roku přibývá jeden nemocný každý druhý den.

Zpráva, že počet lidí nakažených virem HIV tu za rok stoupl o čtvrtinu, nepronikla v novinách dál než mezi krátké klipy všedního dne. Přitom ještě před pár lety budila virem způsobená nemoc AIDS hrůzu coby „novodobý globální mor“ a každý nepatrný nárůst nemocných byl v tisku rozebírán stejně zaujatě jako dnes labutě sražené k zemi přenosnou chřipkou H5N1. Propad zájmu přišel s tím, že jsme se v našich zeměpisných šířkách naučili chorobu krotit a vzali jí pověst brutálního, okamžitého zabijáka. Na AIDS se ale dál umírá a počty nakažených rostou.

Z mostu ke světlu

Když stál Vladimír Kováč (31) před šesti lety za ochranným pletivem Nuselského mostu, třáslo se jeho vyhublé tělo zoufalstvím a strachem. Chtěl ukončit svoje trápení a sebevražda mu připadala jako řešení. V žilách mu kromě koňské dávky pervitinu koloval také virus HIV, o kterém se dozvěděl při náhodném testu měsíc předtím. Psycholog přivolaných hasičů ho nakonec zachránil. Vlastně dvojnásobně – jednak před skokem z mostu, a jednak z propasti drog. Automatický převoz do Bohnic totiž Vladimírovi umožnil prodělat abstinenční léčbu. Být dva měsíce „čistý“ je podmínka pro lidi žádající o pomoc v pražském Domě světla, centru České společnosti AIDS pomoc. Dnes se upravený a dobře vypadající…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].