Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Mohamed má hip hop rád

Jsem Francouz, jsem muslim a takových jsou tu miliony. Žijeme tady a nechystáme se odejít. Tak si na nás začněte zvykat,“ končí svůj sebevědomý monolog v časopise Time dvaadvacetiletý rapper Médine.

Fotografie: IAM z Marseille: podněcují bouře na předměstích, nebo před nimi jen varují?  Foto IAM • Autor: Respekt
Fotografie: IAM z Marseille: podněcují bouře na předměstích, nebo před nimi jen varují? Foto IAM • Autor: Respekt

Jsem Francouz, jsem muslim a takových jsou tu miliony. Žijeme tady a nechystáme se odejít. Tak si na nás začněte zvykat,“ končí svůj sebevědomý monolog v časopise Time dvaadvacetiletý rapper Médine. Známý magazín ho oslovil, aby komentoval loňské listopadové bouře ve Francii. „Dnes se spousta mladých lidí obrací při hledání své identity k náboženství. Už ne barva kůže, ale i víra je to, co nás vyčleňuje ze společnosti. Muslim – to je kódové označení pro vetřelce, který sem nepatří,“ popisuje hudebník situaci svých vrstevníků z evropských předměstí. Jeho generace, která nedávno tak vyděsila starousedlíky, našla nový způsob, jak vyjádřit své pocity. Médine je jedním z mnoha naštvaných mladých muslimů z Evropy, kterým učaroval hip hop. A ve vzduchu visí otázka, k čemu ho vlastně hodlají využít.

Pozor na džihád rap

Rapové skladby natočené muslimy z Paříže, Londýna nebo Berlína oživují původní myšlenku hip hopu, která spočívala v angažovanosti. Zatímco za oceánem dnes dominuje komerční podoba žánru, mladíci z evropských předměstí berou hip hop jako tlampač názorů své subkultury. Nemuslimská Evropa si pohříchu zatím všímá hlavně těch nejradikálnější textů, což může vzbudit dojem, že svatá válka je za dveřmi.

Před dvěma lety vyděsila Británii zpráva o videu Dirty Kuffar, ve kterém rappeři Sheikh Terra a The Soul Salah Crew nabádají ke svržení režimů &„…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].