Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Komunisté v salonech: jak kde

V době, kdy je KSČM pod tlakem na změnu názvu, se maďarská mimoparlamentní strana přejmenovala na komunistickou. Například v Polsku by to nešlo. Co z toho plyne?

Přejmenování krajně levicové Dělnické strany na Maďarskou komunistickou dělnickou stranu (MKMP) nepřekvapilo. Proč? Rozhodně totiž neznamenalo posun její politiky. Vždyť od počátku byla nefalšovanou komunistickou formací, která vznikla v roce 1989 z ortodoxního křídla kádárovských bolševiků (Maďarská socialistická dělnická strana, MSZMP). Z jejich reformního křídla naopak vypučeli dnes vládnoucí socialisté.

V kmenové rezervaci

Dnešní maďarští komunisté názorově zhruba odpovídají českým. Díky tomu, že jsou méně na očích (od roku 1990 se nikdy nedostali ani do parlamentu), a tudíž i pod menším tlakem, však působí ještě zastydleji. Mnohem více připomínají rezervaci malého domorodého kmene, jehož podivné zvyky a mluva již zajímá pouze pár fanatických antropologů, a do médií se dostávají spíše formou kurziv než seriózního zpravodajství.

Stranu již 16 let vede týž muž, absolvent moskevského MGIMO, bývalý pracovník ministerstva zahraničí a diplomat v Moskvě Gyula Thürmer (52). Chová se stejně, jak je to v našich končinách u krajně levicových stran zvykem: požaduje vystoupení z NATO a podporuje statečný boj iráckého lidu proti americkým okupantům. Minulý týden se dokonce objevily informace, že šéf „komunistické, marxisticko-leninské, revoluční“ mládežnické…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].