Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Co bude v zákonu o mejdanech

Ministr vnitra oznámil, že po zkušenostech z CzechTeku přinese do dvou týdnů nový zákon o svobodě shromažďování. Jak bude nová norma vypadat? A jakou má šanci na přijetí?

Ministr vnitra oznámil, že po zkušenostech z CzechTeku přinese do dvou týdnů nový zákon o svobodě shromažďování. Jak bude nová norma vypadat? A jakou má šanci na přijetí?

„Nový zákon by měl obecně řešit velké shromažďování lidí,“ říká Bublanův náměstek pro legislativu Václav Henych, „při jeho tvorbě se inspirujeme francouzským modelem.“ Henych je přesvědčen, že chystaná norma „prospěje všem“. Starostům obcí má dát možnost jasně se postavit k sešlostem typu CzechTek, na technaře by přitom neměl být příliš tvrdý, aby šly jejich akce vůbec uskutečnit. „Chceme nastavit rámcová pravidla pro organizátory, ale konkrétnější už nebudu,“ říká Henych. Ministr se totiž vrací toto pondělí z dovolené a náměstek nechce, aby se detaily dozvěděl z médií. Z pohledu na francouzskou předlohou nicméně vyplývá, že tamní pořadatelé musí žádat povolení od místních úřadů, a to minimálně třicet dní předem. Pokud tak neučiní a akci přesto provedou, vystavují se nebezpečí zabavení hudební aparatury. Francouzskou inspirací dělá vnitro radost sedmadvaceti starostům z Tachovska, kteří minulý týden s peticí volající po legislativních změnách přijeli za premiérem Jiřím Paroubkem.

Jaké změny a jakých zákonů, to starostové nevědí přesně, vědí ale, že chtějí mít vliv na to, které akce se budou na území jejich obcí konat. „Nyní můžeme jen upozornit policii,“ říká jeden ze signatářů Emil Janča (KSČM), starosta Kladrub. &„…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].