Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Léto s hořícím andělem

Divadlo uprostřed léta si český divák spojí většinou se shakespearovskými slavnostmi na Pražském hradě. Na renesančním zámku Kratochvíle nedaleko Českých Budějovic ale stranou pozornosti probíhá v mnohém zajímavější a originálnější akce. Divadelní projekt Kratochvílení, který tu každoročně pořádá jihočeské alternativní Divadlo Continuo, má kromě romantických zámeckých kulis jedinečný punc uměleckého setkání a atmosféru dýchající neomezenou fantazií.

Fotografie: Při experimentování ve vodním příkopu vane svěží divadelní luft. Foto: Dimír Šťastný • Autor: Respekt
Fotografie: Při experimentování ve vodním příkopu vane svěží divadelní luft. Foto: Dimír Šťastný • Autor: Respekt

Divadlo uprostřed léta si český divák spojí většinou se shakespearovskými slavnostmi na Pražském hradě. Na renesančním zámku Kratochvíle nedaleko Českých Budějovic ale stranou pozornosti probíhá v mnohém zajímavější a originálnější akce. Divadelní projekt Kratochvílení, který tu každoročně pořádá jihočeské alternativní Divadlo Continuo, má kromě romantických zámeckých kulis jedinečný punc uměleckého setkání a atmosféru dýchající neomezenou fantazií.

„Poprvé se Kratochvílení s Continuem odehrálo před osmi lety,“ vzpomíná dlouholetý zámecký kastelán Vojtěch Troup. Tehdy se seznámil s manžely Helenou a Pavlem Štouračovými, scénografy a zakladateli Continua, kteří právě předělávali v blízké vesnici koupený rozpadlý statek Švestkový dvůr na novou základnu pro své divadlo. Divadelníci pomohli kastelánovi splnit jeho dlouholetý sen: probudit pozapomenutého ducha místa. Kratochvíle, kterou nechal před více než před 400 lety postavit Vilém z Rožmberka, měla totiž sloužit jako místo odpočinku a zábavy.

„A Kratochvíle měla také být místem naděje,“ vypráví Troup, „Vilém se tehdy počtvrté oženil a doufal, že bude mít dědice. To se sice nepodařilo, ale ta naděje je ve zdech stále uložena.“ Divadelní projekt proto obvykle zpracovává nějaký nadějný příběh.

Hrát jinak

Když se Divadlo Continuo poprvé pustilo do zámeckých experimentů, mělo za sebou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].