Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Vláda na cucky, opozice dříme

„Italská vláda se rozpadá a premiér Berlusconi by si to měl konečně uvědomit a vyvodit z toho důsledky: jít před parlament a rezignovat. A ustavit vládu novou, pokud to ještě dokáže. A když ne, požádat prezidenta o vypsání předčasných voleb.“ Těmito slovy komentoval jeden z předáků italské levicové opozice Luciano Violante zprávu o odstoupení ministra pro reformy a lídra populistické Ligy Severu Umberta Bossiho.

Bossi do Štrasburku

Po ministru hospodářství Giuliu Tremontim tak premiér během jednoho měsíce ztratil další pilíř své koalice. Představitelé Ligy se pokusili naznačit, že důvodem Bossiho rezignace jsou obtíže s prosazením federalizace státu v italském parlamentu. Vlastní důvod je ale jiný: Bossi utrpěl 11. března těžkou mozkovou příhodu, ze které se doposud nezotavil. Nyní se léčí ve švýcarském Luganu a jak přiznal sám Berlusconi, jenž ho po čtyřech měsících mohl navštívit: „Bojovný duch a inteligence Umbertovi zůstaly, ale tělo ho moc, chudáka, neposlouchá.“ Bossi kontroluje aktivitu Ligy zpovzdálí, ale na každodenní námahu politického života nemá. Proto odstoupil i z italské sněmovny a rozhodl se pro štrasburský Evropský parlament, kde se jeho absence patrně více ztratí.

To ale nic nemění na tom, že se vláda nadále oslabila. Do funkce ministra reforem byl jmenován blízký spolupracovník Bossiho, náměstek předsedy Senátu Roberto Calderoli. Bez ohledu na jeho schopnosti bude při vyjednávání s koaličními…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].