Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Veto poraženo a co bude dál

Fotografie: Celnice zmizí, ale jak teď budeme účtovat? Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Celnice zmizí, ale jak teď budeme účtovat? Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Sněmovna sice minulý čtvrtek přehlasovala prezidentské veto a schválila nový zákon o dani z přidané hodnoty, ale zdá se, že to nebude nadlouho. Zákon připravovaný ve spěchu má řadu chyb a nejasností a bude jej třeba co nejdříve novelizovat.

Na druhou stranu, kdyby jej sněmovna na poslední chvíli neschválila, prakticky by zamrzl obchod s Unií a podnikatelé, ať by postupovali, jak by chtěli, by vždy porušovali nějaký zákon – český nebo unijní. A na hranice by se museli vrátit celníci a opět vybírat clo.

Není plot jako plot

Postavíte si u domu biologickou čističku? Vyjde vás na dvě stě tisíc korun. Nebudete ji chtít mít těsně pod okny, ale dvacet metrů daleko na konci zahrady? Pak to možná, ale opravdu možná, bude o třicet tisíc dražší. To samé platí o garáži, sklípku či plotu. Důvod rozdílu a nejasnosti? Výjimka, kterou si vláda vymohla na Bruselu, že stavby sloužící k bydlení mohou být až do roku 2007 zdaněny sníženou pětiprocentní sazbou. „Bude záležet na výkladu příslušného úředníka finančního úřadu, co bude považovat za bytovou jednotku,“ říká daňový poradce Miroslav Michálek.

Podobných nejasností má nový zákon celou řadu a podnikatelé, kteří se chtějí přesná úskalí zákona dozvědět, mají smůlu: schopni poradit jim nejsou ani ti, kteří zákony připravovali. „Během posledního měsíce jsme absolvovali dvě školení za několik tisíc korun. Na obou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].