Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Případ dluhu, který neexistoval

Ten trik jim procházel dlouhé tři roky. Desítky velkých dlužníků zkrachovalé Investiční a Poštovní banky kupovaly se slevou pochybné pohledávky, které vůči bance uplatňuje pražský advokát Věslav Nemeth, a s jejich pomocí mazaly své staré závazky. Nyní však kupcům nastávají zlé časy. Soudkyně pražského Městského soudu Marika Blažková v precedentním rozsudku rozhodla, že pohledávky jsou neplatné. Rozsudek sice není pravomocný a týká se pouze jednoho z několika desítek případů, ale podle vzoru Blažkové zřejmě budou rozhodovat i další soudci.

Fotografie: Věslav Nemeth (vlevo) u soudu: Jednou to přece musí vyjít. Foto: ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Věslav Nemeth (vlevo) u soudu: Jednou to přece musí vyjít. Foto: ČTK • Autor: Respekt

Ten trik jim procházel dlouhé tři roky. Desítky velkých dlužníků zkrachovalé Investiční a Poštovní banky kupovaly se slevou pochybné pohledávky, které vůči bance uplatňuje pražský advokát Věslav Nemeth, a s jejich pomocí mazaly své staré závazky. Nyní však kupcům nastávají zlé časy. Soudkyně pražského Městského soudu Marika Blažková v precedentním rozsudku rozhodla, že pohledávky jsou neplatné. Rozsudek sice není pravomocný a týká se pouze jednoho z několika desítek případů, ale podle vzoru Blažkové zřejmě budou rozhodovat i další soudci.

Know-how na krach

Pro dlužníky IPB to byl výhodný obchod. Za Nemethovy pohledávky zaplatili zlomek jejich skutečné hodnoty, aby je pak v plné výši tzv. započítali vůči svým dluhům (pohledávky se tím vzájemně „vyruší“). Nejde o žádnou maličkost: celkově se v tomto byznysu točí neuvěřitelných sedm miliard korun. Velká část z nich už nenávratně zmizela, když šíbři za pomoci pohledávek vytáhli z fungujících firem majetek a prázdnou slupku poslali k ledu.

Podstatu fíglu tvoří smlouva o poskytování právních služeb, kterou Investiční a Poštovní banka uzavřela s advokátem Nemethem v prosinci 1998. Jejím obsahem je Nemethův nápad, jak by mohla IPB převádět své rizikové úvěry do zahraničí tak, aby na ně nemusela vytvářet rezervy. Pokud by banka použila nápad bez jeho vědomí, byla mu povinna zaplatit jako pokutu deset procent z převáděné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].