Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Důvěra odlétla s Tvrdíkem

Kdo z ministrů má největší vliv v té části ekonomiky, kterou ještě vlastní stát? V předchozích vládách to bývali šéfové financí nebo průmyslu – ve vládě Vladimíra Špidly se však tímto nejmocnějším mužem stal ministr vnitra. Stanislav Gross a jeho poradci ovlivňovali výběr šéfa Českého Telecomu, zabývají se chystaným prodejem hnědouhelných dolů a zatím poslední ukázka Grossova vlivu přišla minulý týden, kdy díky ministrovi vnitra zasedl jeho přítel Jaroslav Tvrdík do čela Českých aerolinií.

mobrazek_1230.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1230.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Grossovi nešlo jen o místo pro kamaráda, ale i o zakázku. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Grossovi nešlo jen o místo pro kamaráda, ale i o zakázku. Foto ČTK • Autor: Respekt

Kdo z ministrů má největší vliv v té části ekonomiky, kterou ještě vlastní stát? V předchozích vládách to bývali šéfové financí nebo průmyslu – ve vládě Vladimíra Špidly se však tímto nejmocnějším mužem stal ministr vnitra. Stanislav Gross a jeho poradci ovlivňovali výběr šéfa Českého Telecomu, zabývají se chystaným prodejem hnědouhelných dolů a zatím poslední ukázka Grossova vlivu přišla minulý týden, kdy díky ministrovi vnitra zasedl jeho přítel Jaroslav Tvrdík do čela Českých aerolinií.

Výměnu v aerolinkách nelze vysvětlit žádnými ekonomickými důvody. Je to mimořádně podivný kousek, který oprávněně vyvolal rozruch a řadu spekulací. Zdá se, že čím silněji se spekuluje o konci Špidlova kabinetu, tím víc ubývá i jeho dosavadní chvályhodné snahy o průhlednější vládnutí.

Mít svého člověka

Protože o ekonomiku šlo v případě Českých aerolinií až v druhé řadě, začněme politikou. Vládní předáci se teď jeden jako druhý tváří, jako by snad výměnu šéfa zničehonic vymyslely samy aerolinky. „Je to rozhodnutí dozorčí rady ČSA,“ prohlásil v České televizi premiér Špidla. To je ale pokrytectví. Souhlas koaličních politiků z ČSSD, KDU-ČSL i Unie svobody vůbec nebyl tichý a dodatečný, ale výslovný a předem. Všechna důležitá ekonomická rozhodnutí – od reformy veřejných financí přes privatizaci až po personální změny v polostátních firmách – se nejprve probírají…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].