Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Slovanské tance v Bruselu

Do víru života Evropské unie se začínají vrhat čeští ministři, poslanci a úředníci. V Evropském parlamentu příští týden zasedne čtyřiadvacet zdejších zákonodárců a poprvé se „téměř naostro“ účastní jeho chodu. To samé čeká i ministry. Cyril Svoboda se už tento týden setká se svými kolegy z EU a ostatních kandidátských zemí. Pravomoci čekatelů budou sice do oficiálního vstupu příští rok omezené, přesto jich je dost na to, aby od této chvíle mohla budoucnost Evropy ovlivňovat i česká reprezentace.

Fotografie: Předseda Evropského parlamentu Pat Cox říká šéfovi sněmovny Lubomíru Zaorálkovi, že dveře jsou otevřené. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Předseda Evropského parlamentu Pat Cox říká šéfovi sněmovny Lubomíru Zaorálkovi, že dveře jsou otevřené. Foto ČTK • Autor: Respekt

Do víru života Evropské unie se začínají vrhat čeští ministři, poslanci a úředníci. V Evropském parlamentu příští týden zasedne čtyřiadvacet zdejších zákonodárců a poprvé se „téměř naostro“ účastní jeho chodu. To samé čeká i ministry. Cyril Svoboda se už tento týden setká se svými kolegy z EU a ostatních kandidátských zemí. Pravomoci čekatelů budou sice do oficiálního vstupu příští rok omezené, přesto jich je dost na to, aby od této chvíle mohla budoucnost Evropy ovlivňovat i česká reprezentace.

Moje frakce, tvoje frakce

Zatímco senátoři vybrali svých sedm „vyslanců“ pro Evropský parlament už v lednu, sněmovna se o zbývajících sedmnáct míst podělila až předminulý týden. Křesla byla nakonec rozdělena podle poměrného zastoupení v obou komorách. Každá strana si sama vybírala své zástupce, a to podle jazykové vybavenosti a zájmu o Evropskou unii. Ta všem pozorovatelům hradí dopravu a servis. „Většina pozorovatelů bude mít jak v Bruselu, tak ve Štrasburku k dispozici vlastní kancelář s počítačem a telefonem, ale zatím není jisté, jestli seženeme samostatné místnosti úplně pro všechny,“ říká David Harley z tiskového oddělení EP. Unie se pozorovatelům postará i o diety. Ty činí téměř osm tisíc korun na den strávený na jednáních.

Ačkoli mnozí z českých zákonodárců jezdí do Bruselu už řadu let, dosud neměli možnost být přímo u toho, kdy se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].