0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře1. 3. 20037 minut

Splněný sen Václava Klause

V pátek 28. února parlament zvolil nástupce Václava Havla. To je dobrá zpráva. Hledání, které na dva měsíce paralyzovalo tuzemskou politiku, je u konce. Špatná zpráva zní, že nový prezident Václav Klaus získal úřad, o němž podle svých slov „snil“, díky kšeftu s komunisty, o jehož podstatě se veřejnost nic nedozvěděla. Václav Klaus je na vrcholu a zároveň v cíli své politické cesty. Nemusí dál soupeřit o moc a prestiž, obojího už nebude mít víc. Jako desátý prezident na Pražském hradě dostal šanci nově stanovit, co tato funkce obnáší, jaká je úloha prvního úředníka státu a co od něj očekávat. I těm, pro něž zvolení Klause znamenalo noční můru či špatný vtip, nyní nezbývá než novému prezidentovi popřát hodně štěstí.

Fotografie: Čeká vás pět báječných let se mnou. V pondělí začínáme. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Čeká vás pět báječných let se mnou. V pondělí začínáme. Foto: Ludvík Hradilek
Fotografie: Čeká vás pět báječných let se mnou. V pondělí začínáme. Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

V pátek 28. února parlament zvolil nástupce Václava Havla. To je dobrá zpráva. Hledání, které na dva měsíce paralyzovalo tuzemskou politiku, je u konce.

Špatná zpráva zní, že nový prezident Václav Klaus získal úřad, o němž podle svých slov „snil“, díky kšeftu s komunisty, o jehož podstatě se veřejnost nic nedozvěděla.

Václav Klaus je na vrcholu a zároveň v cíli své politické cesty. Nemusí dál soupeřit o moc a prestiž, obojího už nebude mít víc. Jako desátý prezident na Pražském hradě dostal šanci nově stanovit, co tato funkce obnáší, jaká je úloha prvního úředníka státu a co od něj očekávat. I těm, pro něž zvolení Klause znamenalo noční můru či špatný vtip, nyní nezbývá než novému prezidentovi popřát hodně štěstí.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Pět důvodů proti

Volby byly tajné, takže oněch 142 volitelů, kteří dali ve třetím kole Klausovi svůj hlas, se bohužel nelze zeptat, co je k tomu vedlo. Jistě v tom byla snaha neprotahovat dál volbu, nepochybně i politické obchody – ale jaké byly konkrétní důvody pro Václava Klause? Mezi politiky a komentátory nejčastěji zaznívaly výroky typu „je zkušený a novou roli zvládne“, „je reprezentativní a zastupuje významný politický proud“, „je vypočitatelný a všichni vědí, co od něj čekat“. Je-li toto vše, spokojilo se 142 zákonodárců skutečně s málem. Naopak proti Klausovi mluvilo pět vážných důvodů či obav.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc