Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Osamělý krotitel účtů

Německý ministr financí Hans Eichel kvůli zalepení rozpočtu zvyšuje daně. Jeho polský kolega Marek Belka chtěl stejný problém řešit přísnými výdajovými limity, ale vláda už po roce předepsaný strop prorazila a Belka podal demisi. Maďarský správce erární kasy Csaba László hodlá kvůli získání peněz prodat, co jen půjde, třeba i státní atomovou elektrárnu. Na Slovensku slíbil Ivan Mikloš do tří let srazit veřejný deficit z téměř 7 % HDP na polovic, vláda ohlašuje penzijní reformu, školné a drastické škrty v sociálních dávkách. A v Čechách?

Poslanecká sněmovna v úterý schválila rozpočet na rok 2003 s rekordním schodkem 111 miliard korun. Jsme snad ve válce? Nebo aspoň v recesi? Posíláme prvního Čecha na Měsíc? Ale ne. Na tuzemském deficitu je nejvíc zdrcující fakt, že rychle narůstá bez sebemenšího užitku. Vláda jen sype peníze do státního stroje: na důchody, dávky, platy a další povinné či skoropovinné výdaje už jde 82 korun z každé rozpočtové stokoruny. Do této několik let trvající beznaděje zazněla minulý týden průlomová zpráva: ministr financí Bohuslav Sobotka představil plán, jak obludný nárůst deficitů zkrotit.

Sobotkovy záměry by mohly být radikálnější, mohl by ještě víc škrtat výdaje a daně nechat na pokoji – ale důležité je už samo odhodlání k činu. Trend je totiž jasný. Pokud ministr uspěje, schodek 111 miliard zůstane v historii nejvyšší. Pokud neuspěje, každý další rok přinese nový rekord, až k 151 miliardám v roce 2006. Proti kolegům ze…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].