Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Rusko dát do konkurzu nemůžeme

Rámeček

LUBOŠ DOBROVSKÝ se narodil roku 1932 v Kolíně. Po studiu ruštiny a češtiny na Filozofické fakultě UK v Praze pracoval jako novinář v rozhlase. V letech 1967–8 byl dopisovatelem v SSSR, odkud ho vykázali po srpnu 1968. Poté krátce pracoval jako redaktor Listů a Plamene, po r. 1970 pak jako skladník, myč oken a topič. Byl signatářem Charty 77. Od ledna 1990 pracoval na ministerstvu zahraničí, v letech 1990–92 byl federálním ministrem obrany, poté vedoucím Kanceláře prezidenta republiky. Od dubna 1996 do ledna 2000 působil jako český velvyslanec v Moskvě; postu se vzdal po neshodách s ministerstvem.

Zdá se, že se neodvratně blíží válečný konflikt mezi Irákem a minimálně USA a Velkou Británií. Myslíte, že by tato válka mohla narušit křehkou rovnováhu ve světě, že by Rusko mohlo změnit svůj „přátelský“ vztah k USA?

Rusko nemá přátelský vztah ke Spojeným státům ani v uvozovkách. Rusko má ke Spojeným státům vztah obchodní. Ale stejně i vztah mezi USA, Evropou a Ruskem je - jak se ukazuje - směnný. Jestliže by Evropská unie souhlasila s vojenskou akcí ruské armády na území jiného suverénního státu, pak to není nic jiného než obchod. Platbou je tu případné zdrženlivé stanovisko Ruské federace v Radě bezpečnosti OSN, až se bude projednávat rezoluce, která umožní USA v případě nezbytnosti útok proti Iráku. To jsou věci, které špatně pojmenováváme, když hovoříme o přátelském vztahu Ruska s tím či oním. Směnný je vztah i v oblasti raketového…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].