Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Hrajeme stejně jako naši soupeři,

Čím se živíte a co vás přivedlo do RTMarku?

Jsem programátor a o RTMarku jsem se dozvěděl od známých. Úplně mě to nadchlo a v roce 1996 jsem se přidal. Projekt ale vznikl už o tři roky dříve jako nápad zareagovat na praktiky stále silnějších nadnárodních společností podobným způsobem, jakým pracují ony. Některé firmy jsou podle nás nebezpečné třeba proto, že ve své oblasti mohou snadno získat monopol. Je třeba je na to pořád upozorňovat.

Říká se, že Ray Thomas není vaše skutečné jméno. Je to pravda?

Je to opravdu pseudonym.

Proč nevystupujete pod vlastním jménem?

Chceme ukázat, co dělá silné ekonomické hráče tak silnými. A jedna z věcí, která jim pomáhá, je omezená odpovědnost, která platí ve velkých společnostech. Když se něco stane, tak maximálně nějaký zaměstnanec dostane padáka a společnost se omluví. Menší firmy za své chyby ručí celým majetkem a odpovědnost je u nich snadno vystopovatelná. My jsme se rozhodli přeskočit tuto úroveň a zůstáváme v anonymitě, podobně jako velké firmy.

Vaši čeští kolegové čelili za některá svá díla trestním oznámením. Byli jste vy někdy nuceni jít před soud a vysvětlovat své aktivity?

Nikdy. Pracujeme se stejnými zbraněmi jako naši „soupeři“. Máme, jak už jsem říkal, omezenou odpovědnost: pouze informujeme média o zajímavých věcech. Pomáháme realizovat projekty a shánět na ně peníze. Vše ostatní již za nás udělají samotní aktéři a média. Firmy nebo jedinci, kteří by se s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 34 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].