Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Příležitost par excellence

I když se u nás již dlouho spekuluje na téma "cesta do NATO vede přes Bosnu", ještě nikdy se tato cesta nerýsovala tak jasně jako v posledních dvou týdnech. Kolik to bude stát naše daňové poplatníky? Jakou jednotku vyslat? Jaké bude mít pravomoci?

I když se u nás již dlouho spekuluje na téma „cesta do NATO vede přes Bosnu“, ještě nikdy se tato cesta nerýsovala tak jasně jako v posledních dvou týdnech. Kolik to bude stát naše daňové poplatníky? Jakou jednotku vyslat? Jaké bude mít pravomoci? Kdo jí bude velet a komu bude tento velitel podléhat? Podobné otázky se objevují takřka denně v českém tisku, rozhlase i televizi. O tom, zda na ně budeme muset brzy odpovědět, se právě rozhoduje v Ohiu. Severoatlantická aliance počítá s nasazením svých jednotek v Bosně, aby tam udržovaly mír. Počítá i s tím, že se na akci budou podílet nečlenské země NATO. Dává si jedinou podmínku: závazný mír na Balkáně. A právě o něj teď v Americe jde.

Během několika dnů

Poprvé od začátku války v Bosně a Hercegovině, prakticky po čtyřech letech, se osobně setkali všichni tři hlavní aktéři balkánského konfliktu - prezidenti Tudjman, Miloševič a Izetbegovič. Sešli se na vojenské základně v americkém Daytonu, kde mají uzavřít „rámcovou dohodu“ o míru na Balkáně. Tak alespoň tento první krok nazval washingtonský mluvčí Burns.Výraz „rámcová dohoda“ na první pohled připomíná „deklaraci zásad“, kterou podepsali před dvěma lety rovněž v USA zástupci Izraele a Palestinců. Rozdíly jsou však zřejmé. V září 1993 se ve Washingtonu sešel Rabin s Arafátem po roce dobře utajených jednání, která vedli z vlastní vůle a bez cizího patronátu. V Daytonu se mají tři balkánští státníci shodnout během několika dnů na dokumentech, které jim…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].