Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Už žádná apokalypsa

Bývalý ministr obrany Spojených států Robert McNamara před několika dny šokoval Ameriku svými memoáry, v nichž válku ve Vietnamu označil za "velký a tragický omyl".

Bývalý ministr obrany Spojených států Robert McNamara před několika dny šokoval Ameriku svými memoáry, v nichž válku ve Vietnamu označil za „velký a tragický omyl“. Přestože Američané stále ještě překonávají vietnamské trauma a vzpomínají na 58 000 mrtvých, McNamara se s téměř žádným pochopením nesetkal. Obyvatelé USA nediskutují ani tak o tom, že válka byla podle všeho zbytečná a přinesla nesmyslné oběti, ale spíše hledají důvody, proč se jejich politici nechali zatáhnout do bratrovražedné vietnamské pasti, z které nebylo nakonec „vítězného úniku“, jak jsou ve Státech zvyklí. Kromě toho má exšéf Pentagonu sám máslo na hlavě. Bojům ve Vietnamu se často říkalo „McNamarova válka“: právě on se koncem šedesátých let výrazně podílel na vystupňování konfliktu.V rámci dvacátého výročí konce války - za který se považuje pád Saigonu 30. dubna 1975 - McNamarovo dílo pohled většiny Američanů na minulost nezměnilo. Znatelné posuny po dvou desetiletích jsou však v této cause patrné.

USA zapomínají pomalu…

Washingtonské vlády velmi dlouho a uvážlivě přehodnocovaly postoj k Vietnamu. Z několika programů (transfer potomků amerických vojáků do USA, přesídlení „přátel“ bývalého režimu a podobně), které si po konfliktu stanovily, se kromě jednoho podařilo všechny naplnit. Tím jediným zůstává otázka pohřešovaných vojáků. V celé Indočíně jich bylo přes 2 200, z toho na Vietnam připadá téměř 1 700 lidí. Spolehlivě se z celkového počtu podařilo zatím identifikovat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].