Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Demokracie není anarchie

Minulý čtvrtek demonstrovali před branami pražského výstaviště anarchisté proti Všeobecné československé výstavě, "proti policejnímu násilí a zvůli mocných".

Minulý čtvrtek demonstrovali před branami pražského výstaviště anarchisté proti Všeobecné československé výstavě, „proti policejnímu násilí a zvůli mocných“. Pro příslušníky hnutí skinheads se demonstrace stala záminkou k tomu, aby znovu ukázali své pojetí spravedlnosti. Jako „strážci pořádku“ se rozhodli výstavu a vládu bránit. O chvíli později musela zasáhnout policie.

Skinheads a anarchisté se scházeli už před pátou hodinou. Od počátku panovalo mezi skupinami zřetelné napětí. Brzy po páté se objevili policisté v civilu. Zhruba ve čtvrt na šest se anarchisté vydali směrem k výstavišti. Pořadatelé zavřeli bránu. Skinheads vstali. V rukou drželi hole, bylo jasné, že se chystají zaútočit. Skupiny stály proti sobě v desetimetrové vzdálenosti, občas prolétla prázdná láhev.

V tuto chvíli měli asi policisté zasáhnout. Kapitán Hána, velící důstojník celé akce, vysvětluje, proč se tak nestalo: „Kdybych mezi ně poslal uniformy, tak by to srážku vyprovokovalo stoprocentně. Pořád tu byla šance, že se nic dít nebude. Kromě toho měli policisté v paměti ještě zákrok proti anarchistům z minulého týdne, za který je tisk kritizoval i přesto, že - nakonec i podle rozhodnutí prokuratury - byl zásah v pořádku. Nechtěli jsme zavdat důvod ke kritice, že zasahujeme, když se nikdo nerve. A byli jsme zase kritizováni - tentokrát za to, že jsme nezasáhli včas.“

Těsně před rvačkou projelo mezi skupinami několikrát policejní auto. Skinheads i anarchisté se na něj vrhli, začali do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].