Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kandidáti života a smrti

V pátek 21.září vyšel v Severočeském deníku článek zabývající se tzv.obchodem s Kurdy a jejich vykořisťováním během dlouhé a strastiplné cesty do emigrace. Text se jen hemží formulacemi typu "z neověřených pramenů jsem se dozvěděl", "sledovat dál cestu Kurdů je nad naše síly..." atd.

V pátek 21.září vyšel v Severočeském deníku článek zabývající se tzv.obchodem s Kurdy a jejich vykořisťováním během dlouhé a strastiplné cesty do emigrace. Text se jen hemží formulacemi typu „z neověřených pramenů jsem se dozvěděl“, „sledovat dál cestu Kurdů je nad naše síly…“ atd. Přesto je zde se vzácnou sebejistotou uvedeno jméno člověka, který údajně onen „organizovaný obchod“ s lidmi řídí: podle SD to má být jakýsi Simon, muž kurdské národnosti hledaný Interpolem. Autor článku má za to, že Kurdové jsou v Německu zabíjeni a končí v bankách s lidskými orgány k transplantacím. To je jistě závažné odhalení. Podívejme se však, co z celé konstrukce zbyde, prozkoumáme-li „teplické ústředí organizovaného zločinu“ zblízka - a střízlivě.

Tranzit Kurdů je bezpochyby organizován a emigranti musí za svůj ilegální přechod na Západ platit, v tom má Severočeský deník pravdu. Na tomto faktu však není nic zarážejícího: vzpomeňme jen, jakým způsobem prováděl v minulosti obchod s lidmi například Čedok a kolik čs.občanů obětovalo během normalizace všechny své úspory za šanci útěku ze země. Jinou věcí už je pružná reakce našich veksláků a různých zprostředkovatelů, kteří běžencům za své „služby“ účtují částky přímo astronomické. To je čistý hyenismus, využívající situace - Kurdové u nás uvízli v půli cesty, a chtějí-li se dostat na místo určení, nemají na vybranou.

Shromaždiště budoucích exulantů je v Istanbulu, kde si kurdští občané opatřují od překupníků falešné turecké…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].