Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Trháky...

Mladá fronta 2. srpna a Svobodné slovo 22. srpna se v článcích "Jde o listovní tajemství" a "Opět policejní ucho?" odvážně pustily do ochrany lidských práv. Jde o návštěvu "pánů od Bezpečnosti, kteří se pokoušeli vymáhat vstup do místnosti pošty v Olomouci 2, v nichž bývalá StB kontrolovala nejenom listovní zásilky občanů".

Mladá fronta 2. srpna a Svobodné slovo 22. srpna se v článcích „Jde o listovní tajemství“ a „Opět policejní ucho?“ odvážně pustily do ochrany lidských práv. Jde o návštěvu „pánů od Bezpečnosti, kteří se pokoušeli vymáhat vstup do místnosti pošty v Olomouci 2, v nichž bývalá StB kontrolovala nejenom listovní zásilky občanů“. Oba deníky varují před opětovným zneužíváním odposlouchávacího zařízení na telefony a vůbec… Oba články vyznívají tak, že redaktorům šlo spíš o „trhák“ než o pravdu.

„Pánové“ se vstupu vehementně domáhat nemuseli, protože místnosti vlastní dlouhá léta FMV. A celá ta dlouhá léta to nikomu nevadilo, ani odborům na poště, ani novinám, které nyní tak hlasitě protestovaly. V současnosti přešla veškerá zpravodajská technika do působnosti Ůřadu na ochranu ústavy a demokracie, který nemá žádnou výkonnou pravomoc. Čili nemůže někoho sám o sobě odposlouchávat, potom si ho pozvat na výslech a přitlačit ke zdi. Navíc pracuje víceméně na zakázku prezidenta, parlamentu anebo Federální kriminální ústředny. A teprve tyto orgány mohou s informacemi pracovat - tudíž je i zneužívat. Povolení k použití zpravodajské techniky může dát pouze prokurátor. Jiří Doležal ze Svobodného slova má pravdu v tom, že interní předpisy FMV o archivování a evidenci odposlechů nejsou ještě bez vady. Ovšem odbor nasazení zpravodajské techniky má dnes pozastavenou činnost a nepracuje. Na rozdíl od mezinárodního zločinu, který funguje (pašování drog a starožitností), a ilegální…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].