Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

V řadách francouzských žlutých vest slouží bojovníci z Donbasu

Otázka zní, zda to dělají dobrovolně, nebo jsou ve službách prezidenta Putina

Victor Lenta mezi žlutými vestami, Champs-Elysees • Autor: AFP, Profimedia
Victor Lenta mezi žlutými vestami, Champs-Elysees • Autor: AFP, Profimedia

Jistou dobu se spekulovalo, že Francouze naštvané kvůli očekávanému zdražení nafty a vůbec životních nákladů vehnala do ulic ruská dezinformační kampaň. Později se prokázala existence řady falešných, na ruské konspirační weby napojených účtů, které hněv na internetu roztáčely. Nijak to sice nezpochybnilo autonomii zrodu hnutí žlutých vest, jen si konzument zpráv o antisystémových revoltách začal zvykat na to, že na každém šprochu je Rusa trochu.

Nyní se to opět potvrdilo. Anglickojazyčné servery přinesly v uplynulých dnech zjištění, že mezi vůdci žlutých vest jsou bývalí proruští bojovníci z Donbasu a že zájem setkat se s nimi projevil italský vicepremiér Luigi di Maio z radikálního Hnutí pěti hvězd. Francouzská média začala aféru okamžitě ověřovat, protože slibovala senzaci - potvrzení, že za lidovou vzpourou proti vládě Emmanuela Macrona stojí Rusové. Navíc ve své aktivitě nepolevují a vysílají do Francie dalšího škarohlída di Maia!

Tak jako v prvním případě, ani tady se ne všechno potvrdilo. Di Maio se sice setkal se zástupci žlutých vest, ale nikoli s domnělými veterány z Donbasu, nýbrž s lidmi, kteří za vesty chtějí kandidovat v květnových volbách do Evropského parlamentu. Takový tah je pochopitelný: di Maiovo hnutí chce na půdě eurosněmu založit skupinu obdobně smýšlejících antisystémových entit a žluté vesty se nabízejí. Evropská kandidátka vest je však ve stadiu rozpadu, protože se její členové mezi sebou rozhádali, a tak se prominentní Ital nakonec setkal s jejich řadovými zástupci.

Rovněž se ukázalo, že mezi lídry - ve smyslu politických vůdců hnutí - není žádný bývalý bojovník na Donbasu. Teď ale přichází zmíněný šproch. Francouzská obdoba Antify mezi účastníky demonstrací v čelných řadách - odtud zřejmě dezinformace, že šlo o lídry - identifkovala několik aktivních členů francouzské fašistické scény včetně těch, kteří odešli bojovat na Ukrajinu.

Žluté vesty v Paříži; ilustrační foto • Autor: REUTERS
Žluté vesty v Paříži; ilustrační foto • Autor: REUTERS

Nejvíc se mluví o třech jménech: o Victoru Lentovi, Sergeji Munierovi a Mickaëlu Takahašim. První dva spojuje minulost v řadách francouzské armády. Victor Lenta, Francouz kolumbijského původu, byl výsadkář a profesionální voják, ale armáda jej propustila poté, co se v roce 2008 podílel na žhářském útoku na mešitu v jihofrancouzském Colomiers. Lenta se poté pohyboval v kruzích francouzské krajní pravice, založil například nacionalistický Identitární blok a zejména skupinu Kontinentální jednota, jejímž cílem bylo verbovat po roce 2014 Francouze připravené bojovat po boku ruských separatistů na Donbase, nejčastěji sympatizanty francouzské fašistické sféry, jak píše ve své knize Přelet nad fašistickým hnízdem z roku 2014 novinář Fédéric Haziza.

Druhý muž, sedmadvacetiletý Sergej Munier, se narodil v ukrajinském Luhansku; ve svých deseti odešel s matkou do Francie, která se tam provdala. Později vstoupil do francouzské armády, ale dlouho tu nepobyl. Krátce po vypuknutí konfliktu ve své domovině se vrátil na Ukrajinu, aby rozšířil řady ruské armády a bojoval proti “ukrajinským zrádcům”.

V zákopech na Ukrajině se seznámil s Victorem Lentou a spřátelili se, jak ukazují jeho fotky na ruskojazyčné síti V kontaktě. Třetí jmenovaný, Mickaël “Miša” Takahaši, se s dvojicí bývalých francouzských vojáků seznámil také na Ukrajině. Sem ho dovedl obdiv k syrskému vůdci Bašáru Asadovi a jeho ochránci Putinovi, konkrétně pak zmíněná organizace Kontinentální jednotka, v níž byl aktivním verbířem.

Jejich profily začali blíže zkoumat francouzští novináři poté, co se Victor Lenta opakovaně objevil v čele průvodu žlutých vest a měnil identitu. Jednou byl “ochrankou” žlutých vest a představil se jako Anthony, podruhé pochodoval ve vojenském baretu a s ruskými medailemi na hrudi po boku dalších bojovníků z Donbasu, jindy se zúčastnil rvačky krajně pravicových bojůvek se členy Antify. Sergeje Muniera pak zachytily fotografové, jak stojí ve žluté vestě na Champs-Elysées a mává vlajkou separatistické Doněcké republiky.

Propojení neofašistů s proruskými separatisty není nic nového, ostatně tuto linii sleduje i šéfka krajně pravicové scény v zemi Marine Le Pen. Zájem bojovníků z Donbasu o žluté vesty také není překvapivý, protože Emmanuel Macron, kterého vesty kritizují a už jej donutily k ústupkům, pro ně představuje hlavního ideologického nepřítele.

Co však není jasné, je to, zda se Victor, Sergej a další přidali k vestám dobrovolně; od srdce a autonomně. Anebo zda na začátku jejich zanícení pro vesty stál jeden Rus, jak už to v Evropě v této době bývá.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].