Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

S vylučováním Orbána bych ještě počkal

Viktor Orbán • Autor: REUTERS
Viktor Orbán • Autor: REUTERS

,,Maďarský národ není jen celek jednotlivců, ale společnost, kterou je potřeba uspořádat, posílit a rozvinout. Proto budujeme nový neliberální stát,“ zaznělo v projevu maďarského premiéra Viktora Orbána už v roce 2014. Dnes se mluví o Maďarsku jako o státě bez pluralitních médií a spekuluje se o nezávislosti tamní justice.  Jeho nejnovější krok, snaha o zrušení Středoevropské univerzity, jež má sídlo v Budapešti, vyvolal pozdvižení i uvnitř Evropské lidové strany.

Na svém pravidelném zasedání konaném na konci dubna tak budou její zástupci hodnotit i politiku Viktora Orbána, jeho strany Fidesz a vůbec dosavadní směřování Maďarska v rámci Evropy.  Evropská lidová strana je největší politickým uskupením v Unii; byla založena křesťansko-demokratickými stranami a z české politické scény se v ní nachází TOP 09 a KDU-ČSL. Podle prvního místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška i europoslance za KDU-ČSL Pavla Svobody je však ještě příliš brzy mluvit o vylučování. 

V Evropské unii se ozývají hlasy, které Viktora Orbána považují za hrozbu pro demokracii – ale i ty které ho označují za velmi schopného a talentovaného politika. Jaký je váš názor?

MŽ: Viktor Orbán je určitě úspěšným politikem, ale ne v evropském měřítku. Má odlišný názor oproti většině uvnitř Evropské lidové strany a určité znepokojení to samozřejmě vyvolává.

PS: Nechci mluvit za celou KDU-ČSL, ale osobně si myslím, že je pravda obojí. Viktor Orbán je bezesporu velmi schopný politik, který prosazuje křesťanskodemokratické zásady, ale zároveň ho považuji za nebezpečného populistu, který doma říká něco jiného než v Evropské unii.

Může Evropská lidová strana plnit svou roli, když se v ní vyskytují názory, které odporují jejím hodnotám?

MŽ: Je běžné, že v každé straně jsou i opačné názory. Pořád si myslím, že je lepší mít Orbána u sebe, než ho ostrakizovat mimo Evropskou lidovou stranu. A ze všech jednání a summitů je jasné, že jeho protichůdný postoj je zatím osamocený - proto ho zatím nikdo v EU neřeší. Neříkám, že se to nemůže v budoucnu změnit. Pokud bude pokračovat v jeho prohlášeních ohledně Maďarska jako neliberální demokracie, myslím si, že by to strana měla určitě reflektovat.

PS: Největší rozpor vidím mezi tím, jak se k Evropské unii staví na domácí půdě, tedy v Maďarsku, ne v tom, že by hlásal jiné než evropské hodnoty. Jelikož jsou základní hodnoty velmi obecné, tak se může objevovat jejich různá interpretace. 

Je EU vůči Orbánovi příliš tolerantní?

MŽ: Neumím si v současné chvíli představit, jakou konkrétní podobu by netolerance k jeho krokům měla mít. Téměř všichni evropští politici se nesouhlasně vyjádřili k plánu zrušit Středoevropskou univerzitu, u migrace jsme mu své odlišné postoje rovněž sdělili.

PS: Tolerantní je do určité míry, ale například na příští plenární schůze budeme projednávat působení Maďarska na evropské úrovni. Snaha o zrušení Středoevropské univerzity, téměř žádná pluralitní média a další obdobné kroky jsou určitě oprávněným terčem kritiky evropských politiků. Omezování základních svobod na základě vůle jednoho politika, kterému se nelíbí směřování nějaké instituce, je důvodem ke kritice i vyvození důsledků. 

Byl byste pro vyloučení Fidesz z ELS?

MŽ: Myslím si, že to zatím není potřeba, protože je osamocen a nikdo jeho názory uvnitř EU nesdílí. Není vhodná doba na to, abychom celému světu ukazovali, že Orbán a Fidesz k nám nepatří.

PS: S vylučováním bych ještě chvíli počkal. Myslím si, že potřebná intenzita k tomuto kroku zde prozatím není. Pošlapal některé základní hodnoty, ale stále bychom se měli snažit udržet stranu pohromadě. 

Myslíte si, že by vyloučení maďarské Fidesz posílilo Orbánovo postavení?

MŽ: Možná, že by takovou taktiku zvolil, a poukazoval na to, že měl vždy pravdu – evropské elity se proti němu spikly a odstranily ho. Ale dokud nenastane něco horšího, není to na pořadu dne. V každé rodině máte nějakého „magora“, kterého se snažíte kultivovat - a pokud to nejde po dobrém, teprve pak přijdete k nepříjemnějším nástrojům.

PS: Asi by to polarizovalo politickou scénu a rozvrátilo Fidesz. Jedna věc je působení Orbána samého, ale ve Fidesz se podle mých zkušeností pohybují i velmi rozumní a schopní lidé.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].