Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babiš nás ohledně auditů ignoruje, je to pohrdání, usnesl se Senát

Komise k dotacím pro Agrofert je po měsíci na nule, pomoct má NKÚ

Premiér Andrej Babiš • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal
Premiér Andrej Babiš • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal

Update:  Senát ve středu přijal usnesení, že přístup vlády ohledně evropských dotačních auditů koncernu Agrofert  je pohrdáním horní komorou parlamentu.  Ministerstva totiž odmítla poskytnout zvláštní komisi návrhy auditních zpráv Evrospké komise, které se týkají premiéra Andreje Babiše (ANO) a unijních dotací pro jeho někdejší holding, který je nyní ve svěřenském fondu. V usnesení, které podpořilo 57 ze 72 přítomných senátorů s výjimkou zástupců vládního hnutí ANO a pěti členů ČSSD, tak Senát vyzval vládu ke spolupráci se svými orgány. Babiš obvinění, že vláda pohrdá Senátem, odmítl. Do záležitosti kolem auditních zpráv EK nevstupuje a věří tomu, že ministerstva postupují dle zákona.

Zvláštní senátní komise, utvořená před měsícem kvůli sporným dotacím pro Agrofert a unijním auditům, které tento problém monitorují, je zatím ve svém pátrání na bodě nula. Její členové z toho viní vládu a chystají oficiální stížnost. Ještě než na středeční schůzi Senátu přijde na řadu avizovaná ústavní žaloba na prezidenta, chtějí tak prosadit poměrně silné usnesení směrem k Andreji Babišovi a jeho ministrům.

Podle návrhu usnesení, které zbytek Senátu dostal v úterý k pročtení od předsedy komise Zdeňka Nytry (ODS), Babišovi ministři bojkotují práci komise a pohrdají její prací. Věcně se stížnost týká dvou věcí. Jednak toho, že příslušná ministerstva nechtějí navzdory původním předpokladům senátorů vydat unijní audity o Babišově střetu zájmů, kvůli kterým Senát komisi jmenoval. A jednak toho, že tři ze čtyř dotčených resortů ani nechtějí poslat úředníky, kteří audity řeší a kterých by se senátoři mohli ptát. Kdo tedy od komise čekal objevné a tvrdé grilování nejvyšších zúčastněných aktérů třeba po vzoru zvláštních komisí amerického Kongresu, musí být zatím zklamán.

Navržené usnesení má osm bodů a mimo jiné se v něm konstatuje, že senátoři „nesouhlasí s postojem dotčených členů vlády“ a že považují přístup vlády za „pohrdání Senátem Parlamentu ČR“.  „Zatím se to projednávalo jen ústní formou s předsedy klubů, ti jsou s tím srozuměni. Neobjevil se žádný zásadní názor proti. Zatím mám signály, že by usnesení mohlo projít,“ uvedl v úterý Nytra.

Kritika podle něho směřuje primárně na ministerstvo průmyslu, ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo financí – tři resorty pod kontrolou ANO, kterých se týká první z auditů, respektive jeho předběžná verze odeslaná z Bruselu do Prahy na přelomu května a června. Evropská komise v tomto dokumentu konstatuje, že Andrej Babiš je v nepovoleném střetu zájmů, kdy jako premiér ovlivňuje českou i unijní dotační politiku a zároveň má kvůli přetrvávajícím vazbám na Agrofert prospěch z dotování tohoto koncernu. Audit dále odhalil pochybení u některých konkrétních dotací, které Agrofertu u zdejších úřadů prošly, byť podle kontrolorů nesplňoval podmínky a neměl na ně nárok.

Z toho, co zatím zveřejnilo ministerstvo zemědělství, by měl podobný závěr plynout i z druhého unijního auditu týkajícího se jiných dotací putujících do Agrofertu z unijních fondů na podporu venkova. Tento druhý audit ministerstvo zemědělství tají s odůvodněním, že jde o předběžný materiál, který Brusel odeslal v důvěrném režimu. Dokument podle Nytry asi nevymůže ani senátní komise, nicméně ministerstvo zemědělství spolupracuje aspoň v tom, že do komise pošle šéfa Státní zemědělského a intervenčního fondu.

Vzhledem k dosavadnímu vývoji je otázkou, k jakým výsledkům se nakonec komise může dopracovat. Podle Nytry má ale komise připraveny další kroky tak, aby její existence měla smysl. Jedním z nich má být zapojení Nejvyššího kontrolního úřadu, aby sporné dotace a nastavení systému prověřil. „Na příští jednání bude přizván předseda NKÚ. Senát má právo úkolovat NKÚ ohledně jeho plánu kontrolní činnosti,“ uvedl Nytra.

Kritické usnesení chce prosadit na program středeční nabité schůze hned jako první bod, dřív než se pozornost stočí k Miloši Zemanovi. Proti němu má horní komora ve středu schválit ústavní žalobu pro hrubé porušení Ústavy. Nově k dosavadním skutkům přidali nečinnost prezidenta při odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD).

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].