Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentář

Navalnyj je mrtev. Probudí osud zavražděného politika Rusy z jejich zotročení?

Vítězství svobody v Rusku se nedožil, ale jeho odvaha může posilovat další

Alexej Navalnyj u soudu, 2021 • Autor: Babushkinsky District Court/TASS
Alexej Navalnyj u soudu, 2021 • Autor: Babushkinsky District Court/TASS

Ruský prezident Vladimir Putin zabil svého nejznámějšího politického odpůrce Alexeje Navalného. Navalného smrt v sibiřském lágru představuje úspěšné završení Putinovy dlouhodobé snahy. Před čtyřmi lety se agenti tajných služeb pokusili na příkaz Kremlu Navalného zavraždit nervově paralytickou látkou novičok, ale pokus díky rychlé lékařské pomoci nevyšel. Z následků atentátu, kdy ho delší dobu provázely kruté bolesti a musel se znovu učit chodit a mluvit, se léčil v Německu, jehož tehdejší kancléřka Angela Merkel to rodině osobně nabídla.

Když se zotavil, odjel v lednu 2021 zpátky do Ruska, kde byl přímo na letišti v Moskvě okamžitě zatčen a obviněn z porušení pravidel policejního dohledu: kvůli léčbě otravy totiž nemohl docházet na pravidelné policejní kontroly uvalené na něj soudem coby součást jednoho z jeho předešlých trestů. Už za mřížemi byl pak odsouzen v několika vykonstruovaných procesech k dlouhým trestům.

Navalnyj zemřel ve svých čtyřiceti sedmi letech, nedlouho před dalšími prezidentskými volbami, v nichž Putin opět kandiduje (se čtyřletou pauzou, kterou strávil v roli premiéra, stojí v čele Ruska od roku 2000). Fakt, že ruskému prezidentovi nestačilo jeho uklizení za mříže, ale že se ho chtěl – všem na očích – úplně zbavit a umlčet ho, ukazuje, že měl ze svého kritika strach. To, že se Navalnyj nezlomil po své otravě, nezůstal v pohodlí a relativním bezpečí zahraničního azylu se svojí ženou a dvěma dětmi, ale znovu se vydal do Ruska, kde z domácí půdy – během různých vystoupeních před soudy a v dopisech, naposledy nedlouho před svojí smrtí – ostře a často sarkasticky a s vtipem kritizoval prohnilost, zkorumpovanost a násilnost Putinova režimu, ukazoval, že se diktátora nebojí.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 28 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].