0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kontext3. 6. 20249 minut

Jak se rodiny izraelských rukojmích vyrovnávají s tím nejhorším, co může život přinést

 Jon a Rachel Goldberg-Polinovi neúnavně bojují za osvobození svého syna  

Goldberg-Polinovi se od 7. října nedívali na televizi ani si neposlechli žádnou hudbu. Rachel se ani jednou nenalíčila, nevyšla z bytu s rozpuštěnými vlasy a neluštila křížovky v The New York Times, jak to dělávala se synem  Hershem, kterého unesl Hamás • Autor: Avishag Shaar-Yashuv. The Atlantic Monthly Group, Inc.

Může se nám zdát, že podobných příběhů už jsme slyšeli spoustu, ale je důležité neotupět k hrůze a absolutnímu zlu, které zachycují. Sedmého října loňského roku se Hersh Goldberg-Polin účastnil hudebního festivalu Nova, který se stal terčem útoku teroristů Hamásu. Spolu se třemi dalšími účastníky se rozběhl k autu a snažil se uprchnout směrem na sever. Jenže na silnici teroristé stříleli na řidiče, a tak Hersh spolu s kamarády hledal útočiště v nedalekém protileteckém krytu. 

Do prostoru přibližně 1,5x 2,5 metru se vměstnalo skoro třicet mladých lidí. Bojovníci Hamásu začali do krytu házet ruční granáty a natáčeli se u toho na GoPro kamery. Hershův kamarád Aner sedmkrát stihl granát zdvihnout a hodit ho zpátky dříve, než explodoval. Osmý mu vybuchl v ruce a zabil ho. 

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Teroristé vrhali do krytu další granáty a zasypávali ho palbou. Když bylo po všem, leželo v úkrytu osmnáct mrtvých účastníků koncertu a sedm dalších se ukrývalo pod jejich těly. Hersh se spolu s dalšími třemi krčili u zdi a byli odhaleni. Teroristé na Hershe namířili zbraň a odvedli ho k pick-upu. Na jednom videu je vidět, jak se sám vyšvihne na korbu auta, i když mu levou paži kulka utrhla v lokti a z pahýlu trčí kost. 

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc